7. januar 2016.7. jan 2016.
ZORAN BORTIĆ, ZAMENIK PREDSEDNIKA SKUPŠTINE GRADA I LIDER POLITIČKOG POKRETA “ ZORAN BORTIĆ – ŠABAČKI SOCIJALISTI”, O GODINI ZA NAMA I IZAZOVIMA KOJI PREDSTOJE

ŠABAC ĆE OPET BITI GRAD LEVICE

Naš Pokret nastao je iz težnje da se sačuvaju iskonske vrednosti na kojima počiva društvo socijalne pravde. Jer, u društvu koje se deli na bogate i siromašne, u kome caruju nejednakost i socijalna nepravda, samo jaka socijalistička ideja može biti alternativa, kaže Zoran Bortić.
Kako ocenjujete proteklu godinu?
- Uvek kada se sumiraju rezultati urađenog mora se imati u vidu činjenica, u kakvim se uslovima radilo i kakav je bio ukupan ambijent. Stoga, moram biti i kao zamenik predsednika Skupštine Grada i kao lider pokreta “ZORAN BORTIĆ – ŠABAČKI SOCIJALISTI” zadovoljan.
Koji su to argumenti koji vam daju pravo na zadovoljstvo?
- Zadovoljan sam najpre na polju političke stabilnosti u gradu, kojoj smo u velikoj meri doprineli, a koja je proizvela brojne dobre rezultate, u prvom redu za građane Šapca. Da podsetim naše čitaoce, na samo najvažnije stvari koje je uradila aktuelna vlast. Otvoren je gradski bazen, velelepni trg i uređeno uže gradsko jezgro. Prvi u Srbiji otpočeli smo proces decentralizacije prenosom sredstava prikupljenih od poreza na imovinu fizičkih lica prigradskim i seoskim mesnim zajednicama. Povećali smo prava porodicama sa dvoje i više dece i brojne aktivnosti u oblasti socijalne zaštite. Asfaltirani su kilometri puteva i uređeni seoski putevi. Nastavio se proces uvođenja gradske vode i kanalizacije u domaćinstva po najpovoljnijim uslovima. Vodi se odgovorna politika u oblasti poljoprivrede i zdravstva, a najvažnije od svega je dolazak novih investitora koji će sasvim izvesno ulagati u Šapcu.
Gde je tu Vaš pečat i pokreta koga predvodite?
- Sa ponosom mogu da istaknem da smo upravo mi svojom inicijativom za uvođenje direktnih TV prenosa dali veliki doprinos demokratizaciji rada gradske Skupštine. Mnogo smo učinili za učesnike Narodno-oslobodilačkog rata i poštovanje antifašističkih tradicija našeg naroda. Jer, uređenje partizanskog groblja , pored uvođenja pomenutih prenosa , bio je jedan od glavnih uslova ulaska u sadašnju vlast.
Zahvaljujući velikom trudu direktora Toplane i gradske uprave, obezbeđena je stabilna grejna sezona. Tako da svi naši građani, bez poskupljenja cene usluga, mogu da se kvalitetno greju. Trpeli smo bez razloga kritike i uvrede sa skupštinske govornice od strane opozicije na račun rada Toplane. Na sreću, topli domovi naših sugrađana i računi koji su među najnižim u Srbiji su ih demantovali.
U Narodnom muzeju otvorena je , po opštim ocenama stručnjaka, najmodernija stalna postavka u Srbiji. Tokom čitave godine smenjivale su se izložbe koje su svojim kvalitetom skrenule pažnju javnosti ne samo građana Šapca već i onih u Beogradu, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Višegradu ...
Baš ta saradnja sa kulturnim poslenicima iz Republike Srpske i njihovim lokalnim samoupravama otvara puteve ka nekim novim zajedničkim projektima, kako na kulturnom tako i na ekonomskom nivou.
Imali smo sluha za svaku Mesnu zajednicu, za svakog pojedinca i njihove probleme u granicama svojih mogućnosti adekvatno rešavali.
Kako vidite Vaš politički pokret šest meseci posle osnivanja?
- Politički pokret “ZORAN BORTIĆ – ŠABAČKI SOCIJALISTI nastao je pre nešto više od šest meseci upravo iz težnje da se sačuvaju iskonske vrednosti na kojima počiva društvo socijalne pravde.
Jer, socijalizam za nas i mene lično, nije samo državno-politički sistem, već skup društvenih vrednosti predvođenih idejama jednakosti, solidarnosti i humanosti. Nažalost, živimo otuđeni od drugih, u sveopštoj krizi koju nam je doneo novac kao merilo svega u potrošačkom društvu. Nametnuti su nam zakoni koji ne haju ni za ljudska ni za radnička prava.
Naš Pokret organizaciono i kadrovski jača iz dana u dan. Uspostavili smo mrežu u svim mestima na teritoriji Grada. Nama ne prilaze samo iskusni, dokazani socijalisti, već i oni koji se nikada nisu politički angažovali i oni koji će na narednim izborima prvi put iskoristiti svoje glasačko pravo. Naš novogodišnji skup u prepunoj sali Kulturnog centra najbolji je dokaz za to.
Zar na našoj političkoj sceni već nema takvih partija i stranaka koje se zalažu za isto?
- Nažalost, moram konstatovati da se te političke opcije samo deklarativno, u teoriji zalažu za ideje levice, a onda u praksi u Narodnoj Skupštini Republike Srbije glasaju za Zakon o radu koji od radnika pravi nadničare, od vlasnika kapitala gospodare naših života, a od Srbije državu jeftine radne snage. Društvo nam se deli na bogate i siromašne, u kome caruju nejednakost i socijalna nepravda, zato, samo jaka i iskrena socijalistička ideja može biti alternativa. Alternativa neoliberalizmu i korporativnom kapitalizmu koji nam oduzimaju mogućnost izbora, nameću sveopštu privatizaciju, od zdravstva do obrazovanja. Tako da za obične građane nema mesta. Mi se borimo protiv toga i još jednom ponavljam, to je razlog našeg postojanja.
Ovo je i izborna godina. Kakva su Vaša očekivanja i šta bi poručili našim čitaocima?
- Imajući u vidu da je naredna godina izborna, očekujem da će u pokretu “ ZORAN BORTIĆ -ŠABAČKI SOCIJALISTI” , građani Šapca prepoznati izvornu ideju levice. Jer, socijalističku ideju ne mogu sprovesti mangupi koji su se priklonili interesima moćnika, među kojima bi i sami želeli da budu. Kao lider Pokreta i ljudi okupljeni u njemu to ne želimo.
Takođe, sa puno optimizma ulazimo u ovu godinu, očekujemo da u narednom periodu, već za nekoliko meseci na predstojećim lokalnim izborima ostvarimo dobar rezultat i naše programske ciljeve sprovedemo u delo. Da Šabac ponovo bude grad levice.
Vama i vašim čitaocima želim dobro zdravlje, srećnu i uspešnu 2016. godinu.
S.P.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa