Инфо

7. јануар 2016.7. јан 2016.
ЗОРАН БОРТИЋ, ЗАМЕНИК ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ ГРАДА И ЛИДЕР ПОЛИТИЧКОГ ПОКРЕТА “ ЗОРАН БОРТИЋ – ШАБАЧКИ СОЦИЈАЛИСТИ”, О ГОДИНИ ЗА НАМА И ИЗАЗОВИМА КОЈИ ПРЕДСТОЈЕ

ШАБАЦ ЋЕ ОПЕТ БИТИ ГРАД ЛЕВИЦЕ

Наш Покрет настао је из тежње да се сачувају исконске вредности на којима почива друштво социјалне правде. Јер, у друштву које се дели на богате и сиромашне, у коме царују неједнакост и социјална неправда, само јака социјалистичка идеја може бити алтернатива, каже Зоран Бортић.
Како оцењујете протеклу годину?
- Увек када се сумирају резултати урађеног мора се имати у виду чињеница, у каквим се условима радило и какав је био укупан амбијент. Стога, морам бити и као заменик председника Скупштине Града и као лидер покрета “ЗОРАН БОРТИЋ – ШАБАЧКИ СОЦИЈАЛИСТИ” задовољан.
Који су то аргументи који вам дају право на задовољство?
- Задовољан сам најпре на пољу политичке стабилности у граду, којој смо у великој мери допринели, а која је произвела бројне добре резултате, у првом реду за грађане Шапца. Да подсетим наше читаоце, на само најважније ствари које је урадила актуелна власт. Отворен је градски базен, велелепни трг и уређено уже градско језгро. Први у Србији отпочели смо процес децентрализације преносом средстава прикупљених од пореза на имовину физичких лица приградским и сеоским месним заједницама. Повећали смо права породицама са двоје и више деце и бројне активности у области социјалне заштите. Асфалтирани су километри путева и уређени сеоски путеви. Наставио се процес увођења градске воде и канализације у домаћинства по најповољнијим условима. Води се одговорна политика у области пољопривреде и здравства, а најважније од свега је долазак нових инвеститора који ће сасвим извесно улагати у Шапцу.
Где је ту Ваш печат и покрета кога предводите?
- Са поносом могу да истакнем да смо управо ми својом иницијативом за увођење директних ТВ преноса дали велики допринос демократизацији рада градске Скупштине. Много смо учинили за учеснике Народно-ослободилачког рата и поштовање антифашистичких традиција нашег народа. Јер, уређење партизанског гробља , поред увођења поменутих преноса , био је један од главних услова уласка у садашњу власт.
Захваљујући великом труду директора Топлане и градске управе, обезбеђена је стабилна грејна сезона. Тако да сви наши грађани, без поскупљења цене услуга, могу да се квалитетно греју. Трпели смо без разлога критике и увреде са скупштинске говорнице од стране опозиције на рачун рада Топлане. На срећу, топли домови наших суграђана и рачуни који су међу најнижим у Србији су их демантовали.
У Народном музеју отворена је , по општим оценама стручњака, најмодернија стална поставка у Србији. Током читаве године смењивале су се изложбе које су својим квалитетом скренуле пажњу јавности не само грађана Шапца већ и оних у Београду, Источном Сарајеву, Требињу, Вишеграду ...
Баш та сарадња са културним посленицима из Републике Српске и њиховим локалним самоуправама отвара путеве ка неким новим заједничким пројектима, како на културном тако и на економском нивоу.
Имали смо слуха за сваку Месну заједницу, за сваког појединца и њихове проблеме у границама својих могућности адекватно решавали.
Како видите Ваш политички покрет шест месеци после оснивања?
- Политички покрет “ЗОРАН БОРТИЋ – ШАБАЧКИ СОЦИЈАЛИСТИ настао је пре нешто више од шест месеци управо из тежње да се сачувају исконске вредности на којима почива друштво социјалне правде.
Јер, социјализам за нас и мене лично, није само државно-политички систем, већ скуп друштвених вредности предвођених идејама једнакости, солидарности и хуманости. Нажалост, живимо отуђени од других, у свеопштој кризи коју нам је донео новац као мерило свега у потрошачком друштву. Наметнути су нам закони који не хају ни за људска ни за радничка права.
Наш Покрет организационо и кадровски јача из дана у дан. Успоставили смо мрежу у свим местима на територији Града. Нама не прилазе само искусни, доказани социјалисти, већ и они који се никада нису политички ангажовали и они који ће на наредним изборима први пут искористити своје гласачко право. Наш новогодишњи скуп у препуној сали Културног центра најбољи је доказ за то.
Зар на нашој политичкој сцени већ нема таквих партија и странака које се залажу за исто?
- Нажалост, морам констатовати да се те политичке опције само декларативно, у теорији залажу за идеје левице, а онда у пракси у Народној Скупштини Републике Србије гласају за Закон о раду који од радника прави надничаре, од власника капитала господаре наших живота, а од Србије државу јефтине радне снаге. Друштво нам се дели на богате и сиромашне, у коме царују неједнакост и социјална неправда, зато, само јака и искрена социјалистичка идеја може бити алтернатива. Алтернатива неолиберализму и корпоративном капитализму који нам одузимају могућност избора, намећу свеопшту приватизацију, од здравства до образовања. Тако да за обичне грађане нема места. Ми се боримо против тога и још једном понављам, то је разлог нашег постојања.
Ово је и изборна година. Каква су Ваша очекивања и шта би поручили нашим читаоцима?
- Имајући у виду да је наредна година изборна, очекујем да ће у покрету “ ЗОРАН БОРТИЋ -ШАБАЧКИ СОЦИЈАЛИСТИ” , грађани Шапца препознати изворну идеју левице. Јер, социјалистичку идеју не могу спровести мангупи који су се приклонили интересима моћника, међу којима би и сами желели да буду. Као лидер Покрета и људи окупљени у њему то не желимо.
Такође, са пуно оптимизма улазимо у ову годину, очекујемо да у наредном периоду, већ за неколико месеци на предстојећим локалним изборима остваримо добар резултат и наше програмске циљеве спроведемо у дело. Да Шабац поново буде град левице.
Вама и вашим читаоцима желим добро здравље, срећну и успешну 2016. годину.
С.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa