14. januar 2016.14. jan 2016.
DRUGU GODINU ORGANIZOVANO PLIVANjE SA BOGOJAVLjENSKIM KRSTOM

Snaga volje jaČa od minusa

Trinaestu godinu, Bogojavljenje je i u Šapcu obeleženo plivanjem za Časni, Bogojavljenski krst, a drugu godinu, manifestacija je imala drugačiji karakter u odnosu na ostatak Srbije. Šapčani se nisu takmičili ko će prvi doći do praznične relikvije, već su plivali sa Bogojavljesnkim krstom
Posle nekoliko godina, kada je 19. januar više ličio na rano proleće, ovogodišnji praznik krštenja Sina Božijeg Isusa Hrista, obeležio je pravi zimski ambijent. Sneg na obali Save, temperatura u minusu i hladan vetar koji je samo pojačavao subjektivan utisak hladnoće. Nije bilo prijatno ni boraviti napolju, a 61 sugrađanin odlučio je da snagu volje i svoj organizam okuša ulaskom u hladn vodu čija temperatura je bila tek nekoliko stepeni iznad nultog podeoka.
Nošeni pesmom, prešli su put od restorana do plaže Stari grad, a potom zajedno sa darom Šabačke eparhije Srpske pravoslavne crkve, Časnim Bogojavljenskim krstom, ušli u vodu, otplivali nekoliko metara i potom se vratili na obalu.
- Mi želimo da ostvarimo dva cilja. Prethodne i ove godine, uspeli smo da očuvamo tradiciju obeležavanja praznika na ovaj način, koja u našem gradu traje od 2014. godine, ali i da uspostavimo novu koja, uvereni smo, više odgovara suštini praznika i događaja kojeg se sećamo na ovaj način. Na Bogojavljenje, sve vode su svete, a ulazak u reku je spomen na ulazak Sina Božijeg u reku Jordan i njegovog krštenja. Pokazujemo, na ovaj način snagu volje i snagu vere, nema tu mesta za pobednike i poražene, nema mesta za guranje na startnom mestu kako bi se izborila pozicija bliža Bogojavljenskom krstu. Svaki učesnik je pobednik – ističu organizatori.
Među 61 učesnikom, raspon godina bio je jedan od najvećih ikada. Najmlađi, Ivan Janković, ima samo 11 godina, a još jednu godinu najstariji je bio naš slikar Mihailo Gligorić – Gliša.
- Bilo je hladno, baš hladno, ali drago mi je što sam učestvovao, ponosan sam na sebe i već sada kažem da bih želeo i naredne godine da učinim isto – rekao je mladi Ivan Janković, koji je nastavio tradiciju svog starijeg brata Alekse. On je naime, nekoliko godina imao epitet najmlađeg učesnika.
U hladnu reku ušli su zajedno dva oca i sina, a Ana Mašić je još jednu godinu sačuvala tradiciju da i predstavnice lepšeg pola imaju svoje reprezente.
- Nikada nije bilo teže i nikada hladnije u ovom vremenu koliko ja učestvujem. U jednom trenutku nisam osećala noge, ali mi je, kao i svake godine, drago što sam bila deo manifestacije – ističe Ana.
Učesnike je, pre ulaska u Savu, blagoslovilo sveštenstvo Šabačke eparhije SPC koje je i darivalo Bogojavljenski krst, a učesnici su odlučili da simbol praznika poklone crkvi Svete Trojice na Letnjikovcu.
D.B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa