Инфо

14. јануар 2016.14. јан 2016.
ДРУГУ ГОДИНУ ОРГАНИЗОВАНО ПЛИВАЊЕ СА БОГОЈАВЉЕНСКИМ КРСТОМ

Снага воље јаЧа од минуса

Тринаесту годину, Богојављење је и у Шапцу обележено пливањем за Часни, Богојављенски крст, а другу годину, манифестација је имала другачији карактер у односу на остатак Србије. Шапчани се нису такмичили ко ће први доћи до празничне реликвије, већ су пливали са Богојављеснким крстом
После неколико година, када је 19. јануар више личио на рано пролеће, овогодишњи празник крштења Сина Божијег Исуса Христа, обележио је прави зимски амбијент. Снег на обали Саве, температура у минусу и хладан ветар који је само појачавао субјективан утисак хладноће. Није било пријатно ни боравити напољу, а 61 суграђанин одлучио је да снагу воље и свој организам окуша уласком у хладн воду чија температура је била тек неколико степени изнад нултог подеока.
Ношени песмом, прешли су пут од ресторана до плаже Стари град, а потом заједно са даром Шабачке епархије Српске православне цркве, Часним Богојављенским крстом, ушли у воду, отпливали неколико метара и потом се вратили на обалу.
- Ми желимо да остваримо два циља. Претходне и ове године, успели смо да очувамо традицију обележавања празника на овај начин, која у нашем граду траје од 2014. године, али и да успоставимо нову која, уверени смо, више одговара суштини празника и догађаја којег се сећамо на овај начин. На Богојављење, све воде су свете, а улазак у реку је спомен на улазак Сина Божијег у реку Јордан и његовог крштења. Показујемо, на овај начин снагу воље и снагу вере, нема ту места за победнике и поражене, нема места за гурање на стартном месту како би се изборила позиција ближа Богојављенском крсту. Сваки учесник је победник – истичу организатори.
Међу 61 учесником, распон година био је један од највећих икада. Најмлађи, Иван Јанковић, има само 11 година, а још једну годину најстарији је био наш сликар Михаило Глигорић – Глиша.
- Било је хладно, баш хладно, али драго ми је што сам учествовао, поносан сам на себе и већ сада кажем да бих желео и наредне године да учиним исто – рекао је млади Иван Јанковић, који је наставио традицију свог старијег брата Алексе. Он је наиме, неколико година имао епитет најмлађег учесника.
У хладну реку ушли су заједно два оца и сина, а Ана Машић је још једну годину сачувала традицију да и представнице лепшег пола имају своје репрезенте.
- Никада није било теже и никада хладније у овом времену колико ја учествујем. У једном тренутку нисам осећала ноге, али ми је, као и сваке године, драго што сам била део манифестације – истиче Ана.
Учеснике је, пре уласка у Саву, благословило свештенство Шабачке епархије СПЦ које је и даривало Богојављенски крст, а учесници су одлучили да симбол празника поклоне цркви Свете Тројице на Летњиковцу.
Д.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa