28. januar 2016.28. jan 2016.
ODRŽAN DVODNEVNI SEMINAR VRŠNjAČKIH MEDIJATORA

RAZMISLI, A ONDA REAGUJ

Učenici sedmog i osmog razreda OŠ „Nikolaj Velimirović“ imali su priliku da prošlog četvrtka i petka saznaju na koji način da pristupe rešavanju konflikta i prevazilaženju nesporazuma u kome se neutralna, treća strana pojavljuje u ulozi posrednika. Zaključak skupa: konfliktu prići na konstruktivan način uz zajedničko rešenje oko koga postoji saglasnost
Jubilarna, deseta godina dvodnevnog seminara vršnjačkih medijatora počela je prošlog četvrtka u učionici OŠ „Nikolaj Velimirović“ upoznavanjem sa ciljevima, bitnim karakteristikama procesa rešavanja problema, veštinama potrebnim svakom medijatoru, odnosno posredniku u konfliktnim situacijama, kao i bitnim koracima poput jasnog definisanja problema, smišljanja mogućih rešenja, procenjivanja rešenja, donošenja odluke, određivanja načina sprovođenja rešenja i procene uspešnosti rešenja.
- Ovo nam je deseta godina. Učenici sedmog i osmog razreda obučavaju se za vršnjačku medijaciju sa ciljem prevencije nekih konfliktnih situacija i nesporazuma. Pokazalo se kao veoma uspešno i dobro zato što se na taj način širi i vršnjačka edukacija. Vršnjački medijatori koji su obučeni na dvodnevnom seminaru u svojim odeljenskim zajednicama prezentuju te sadržaje koje su naučili i razvijaju veštine, socijalne i emocionalne koje su nam vrlo bitne u današnje vreme. Poboljšava dosta odnose u školi. Takođe, i odnose između učenika i nastavnika, odnosno zaposlenih u školi, ali dobro deluje i na privatne odnose, odnosno rešavanje nekih sitauacija u porodici - rekla je Olivera Milutinović, specijalni pedagog u OŠ „Nikolaj Velimirović“.
Tokom desetogodišnjeg rada kroz ovaj seminar uspešno je prošlo više od sto učenika. Doprinoseći razvoju dečje ličnosti našao je primenu i u svakodnevnom životu.
- Najlepše je to što otvoreno razgovaramo. Nema netačnih odgovora. Sve što kažemo je ispravno na neki način. To je naše mišljenje. Ne treba toga da se stidimo. Započeli smo temu kako treba posredovati između dve sukobljene strane i kako pronaći pravo, mirno rešenje za njihov problem. Imala sam prilike da prisustvujem svađi drugara ali se sve to brzo razrešilo. Smatram da smo mali i da ne možemo toliko da se posvađamo pa da osetimo neke znatne posledice - uverena je Natalija Nešković, učnica VIII1.
Prvi put ovom seminaru prisustvovala je i Mina Perić, učenica VII4.
- Ovakav način komunikacije nam dosta znači. Mislim da još uvek nismo razvili naš odnos prema tim problemima tako da je dobro da prikupimo što više informacija koje kasnije, ako dođemo u sličnu situaciju, možemo da iskoristimo. Ne treba ishitreno donositi odluke. Treba razmisliti o svakom postupku, o svakoj reči. Jednostavno, ne treba ljutnju iskaljivati na nekome pre nego što se ne smirimo. Drugarstvo je na prvom mestu - poručila je Mina.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa