Info

4. februar 2016.4. feb 2016.
KONFERENCIJA INICIJATIVE SELO ““ GRAD

MLEKARI U PROBLEMU

Inicijativa Selo ““ grad je održala u utorak konferenciju za medije na kojoj su govorili o lošem položaju mlekara i problemima u mlekarstvu. Istaknuto je da više nije samo problem u ceni, koja je jako loša, nego u tome što poslednjih mesec dana nemaju kome ni da predaju mleko. Takođe, ne radi se ni o onim poljoprivrednicima koji imaju jednu ili dve krave, nego pet ili šest.
-Država ne može da utiče na privatne mlekare da otkupljuje mleko od malih proizvođača. Međutim, već godinama se od strane Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Srbije stvara takav ambijent, da se iz EU može izvesti sve i svašta po bagatelnim cenama i tako se stvaraju viškovi. Ljudi koji su imali prihode 40 - 50.000 dinara mesečno su ostali bez toga. Država poljoprivrednim proizvođačima oduzima radna mesta, naveo je odbornik Inicijative Selo ““ grad Dragan Stanković.
Goran Vasić, predsednik Udruženja mlekara Mačvanskog okruga je podsetio da se kompletna poljoprivreda našla u problemu kada je po SSP dozvoljen uvoz mleka, mlečnih proizvoda i drugih poljoprivrednih proizvoda iz EU. Naveo je da su prošle godine uvedeni prelevmani na određene mlečne proizvode, čime su bili donekle zadovoljni, ali je od Nove godine ukinut prelevman na pavlaku.
-Poljoprivrednici će biti žrtva i kolateralna šteta na putu Srbije ka EU. Prva mera koju je Država prošle godine donela u cilju zaštite domaćih poljoprivrednih proizvođača je bilo 500 miliona dinara za interventni otkup mleka u prahu. Taj novac je uplaćen mlekarama. Ispostavilo se da su najveću korist od toga imale mlekare koje su najviše uvozile mleko u prahu, rekao je Vasić.
Prema njegovim rečima poljoprivrednici su krivi jer ne postoji svest o udruživanju. Prošle godine su zbog toga imali problem i u Ministarstvu kada su im tražili podatke o broju ugroženih gazdinstava, a oni nisu mogli da im kažu taj broj.
Vasić smatra da bi rešenje bilo uvođenje prelevmana na duži period. Takođe, da se subvencije i regresi namenjeni stočarstvu isplaćuju na vreme. Ističe da cena mleka manja od 42 dinara ne bi imala smisla, jer ne bi podsticala razvoj.
Velimir Adamović iz Skrađana ima četiri hektara zemlje i 14 goveda, od čega pet muznih krava. Ističe da u Skrađanima postoje četiri otkupna mesta, ali da niko neće da mu otkupi mleko i da 50 litara dnevno prosipa. Procenjuje da se u ovom mačvankom selu dnevno prospe 150 do 200 litara mleka.
-Ne mogu da plaćam socijalno i penziono osiguranje jer ne dobijam pare ni od kuda. Na šest članova porodice traže mi tri socijalna. Kod Tita i Miloševića se plaćalo samo jedno, rekao je Adamović.
Dragan Lukić, takođe iz Skrađana je naveo da su im pre mesec dana iz mlekare rekli da u mleku imaju afla toksin, ali da su analize u Veterinarskom institutu u Šapcu pokazala da je mleko ispravno.
PraviČnost mlekara
Velimir Adamović je naveo da mu Mlekara “Šabac“ duguje 211.000 dinara. Goran Vasić procenjuje da je ukupan dug ove mlekare poljoprivrednicima 300 miliona dinara, računajući i period dok je bila vlasništvo “Farmakoma“, ali i kasnijeg zakupca. Dodao je da Mlekara “Šabac“ planira da tuži mlekare kod kojih su ostali njeni rashladni uređaji, pa će one kojima duguju više od 2 miliona dinara tužiti zbog uređaja koji košta 150.000 dinara.
Adamović je izneo računicu po kojoj neko “uzima debeo kajmak“.
-Predavao sam mleko do pre mesec dana u “Imlek“, po ceni od 23 dinara za litar. Jogurt je 22 dinara. U litri mleka ima pet jogurta. U jogurtu nema ništa, a u mleku 4 odsto mlečne masti. Iz mleka se vadi i pavlaka i tako obrano se prodaje za 99 dinara, naveo je Adamović.
M.M.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa