18. februar 2016.18. feb 2016.
SASTANCI POVODOM BEZBEDNOSTI U GRADU

NEOPHODNA SARADNjA SVIH AKTERA

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović razgovarao je sa predstavnicima javnih ustanova i privatnih preduzeća o bezbednosti u gradu
Do Nove godine Šabac je bio jedan od bezbednijih gradova u Srbiji, ali događaji u proteklih mesec i po dana stavili su naš grad na naslovne strane crne hronike mnogih medija. Razbojništva i brutalni napadi, od kojih su neki za posledicu imali i smrtne ishode, naveli su predstavnike ugroženih esnafa, da u saradnji sa gradom, smisle načine na koje bi se budući napadi sprečili, a počinioci krivičnih dela lakše otkrivali.
- Reč je o ozbiljnom socijalnom problemu čije razmere i posledice podrazumevaju maksimalno angažovanje državnih organa. Očekujemo da kroz organizovan i koordinisan rad ponudimo rešenje. Želeo sam da čujem šta imaju da kažu predstavnici preduzetnika koji se smatraju najugroženijima. Predlozi su korisni i planiram da ih predočim predstavnicima Policijske uprave i Tužilaštva. Grad nudi pomoć da se ozbiljno uhvatimo u koštac sa ovim problemom i u zajedničkoj akciji pokušamo da ga rešimo, naveo je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Zbog sveukupnog stanja u društvu, medicinski radnici su godinama unazad navikli na nezadovoljstvo pojedinih pacijenata. Uvrede i pretnje su svakodnevica, ali niko nije mogao da očekuje da će biti i ubijenih na radnom mestu. Direktor šabačkog Doma zdravlja ističe da se mora raditi na poverenju između zdravstvenih radnika i građana, a u cilju veće bezbednosti zaposlenih od prošlog četvrtka prostor Zdravstvenog centra obezbeđuju i patrole policije, u sve tri smene.
- Verbalni napadi su svakodnevica, a u poslednjih dva meseca imali smo i fizičke napade na naše radnike. U jednom od njih, naša koleginica je izgubila život. Prisustvo patrola policije će preventivno doprineti sprečavanju nasilničkog ponašanja. Radnici Doma zdravlja pozdravljaju prisustvo policije u krugu Zdravstvenog centra, naveo je prim. dr Miroslav Popović, direktor Doma zdravlja.
U osnovnim školama najveći problem u oblasti bezbednosti je vršnjačko nasilje, na čijem su otklanjanju angažovani stručni radnici. Stepen sigurnosti ipak može biti veći, smatraju predstavnici osnovnih škola.
- Problemi se javljaju zbog agresivnosti kod pojedinih učenika, koja se najčešće ispoljava kroz vršnjačko nasilje. Preventivnim akcijama, u saradnji sa roditeljima, za sada uspešno rešavamo takve situacije. Sa druge strane, nemamo problem sa bezbednošću nastavnog osoblja i drugih osoba zaposlenih u osnovnim školama. Postavljanje video nadzora u svim školama, bila bi preventivna mera sprečavanju, ali i otkrivanju nekih dešavanja. Pored toga, nemaju sve škole školskog policajca. Imali smo i sastanak sa predstavnicima Policijske uprave, ali nam je rečeno, što je i činjenica, da oni nemaju dovoljan broj ljudi koji bi mogao da bude angažovan na poziciji školskog policajca, rekao je Darko Vučićević, iz aktiva osnovnih škola.
Problem nedostatka školskih policajaca evidentan je i u srednjim školama, gde problemi najčešće nastaju zbog ugovorenih tuča.
- U srednjim školama nema izraženog nasilja. Tuče se dešavaju, ali kroz preventivni rad, u saradnji sa učenicima i profesorima, trudimo se da to sprečimo. Bezbednost je trenutno dobra, ali uvek moramo raditi na tome da maksimalno zaštitimo učenike, profesore i samu instituciju škole, rekao je Ilija Spasojević, predstavnik aktiva srednjih škola.
Među najugroženijim preduzetnicima u Šapcu su taksisti, koji se nadaju uvođenju sigurnosnih sistema koji će povećati njihovu bezbednost. Okolnosti pod kojima se dešavaju krivična dela najčešće imaju isti obrazac.
- Uvođenje panika tastera i nabavka GPS uređaja bi povećali bezbednost taksista. Sami ne možemo da investiramo u ove sisteme, te se nadamo da će se, kroz razgovore sa predstavnicima svih institucija pronaći model finansiranja. Taksistima je bezbednost često ugrožena, najčešće vikendom u kasnim noćnim satima. Probleme prave mlade osobe, najšeće pijane, koje se svađaju sa vozačima i demoliraju vozila, rekao je Goran Reljić iz „Maksi“ taksija.
O predlozima i sugestijama koje je dobio na dva sastanka, gradonačelnik Šapca razgovaraće sa članovima Saveta za bezbednost grada, nakon čega će konkretni zahtevi biti predati policiji i tužilaštvu.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa