Инфо

18. фебруар 2016.18. феб 2016.
САСТАНЦИ ПОВОДОМ БЕЗБЕДНОСТИ У ГРАДУ

НЕОПХОДНА САРАДЊА СВИХ АКТЕРА

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић разговарао је са представницима јавних установа и приватних предузећа о безбедности у граду
До Нове године Шабац је био један од безбеднијих градова у Србији, али догађаји у протеклих месец и по дана ставили су наш град на насловне стране црне хронике многих медија. Разбојништва и брутални напади, од којих су неки за последицу имали и смртне исходе, навели су представнике угрожених еснафа, да у сарадњи са градом, смисле начине на које би се будући напади спречили, а починиоци кривичних дела лакше откривали.
- Реч је о озбиљном социјалном проблему чије размере и последице подразумевају максимално ангажовање државних органа. Очекујемо да кроз организован и координисан рад понудимо решење. Желео сам да чујем шта имају да кажу представници предузетника који се сматрају најугроженијима. Предлози су корисни и планирам да их предочим представницима Полицијске управе и Тужилаштва. Град нуди помоћ да се озбиљно ухватимо у коштац са овим проблемом и у заједничкој акцији покушамо да га решимо, навео је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Због свеукупног стања у друштву, медицински радници су годинама уназад навикли на незадовољство појединих пацијената. Увреде и претње су свакодневица, али нико није могао да очекује да ће бити и убијених на радном месту. Директор шабачког Дома здравља истиче да се мора радити на поверењу између здравствених радника и грађана, а у циљу веће безбедности запослених од прошлог четвртка простор Здравственог центра обезбеђују и патроле полиције, у све три смене.
- Вербални напади су свакодневица, а у последњих два месеца имали смо и физичке нападе на наше раднике. У једном од њих, наша колегиница је изгубила живот. Присуство патрола полиције ће превентивно допринети спречавању насилничког понашања. Радници Дома здравља поздрављају присуство полиције у кругу Здравственог центра, навео је прим. др Мирослав Поповић, директор Дома здравља.
У основним школама највећи проблем у области безбедности је вршњачко насиље, на чијем су отклањању ангажовани стручни радници. Степен сигурности ипак може бити већи, сматрају представници основних школа.
- Проблеми се јављају због агресивности код појединих ученика, која се најчешће испољава кроз вршњачко насиље. Превентивним акцијама, у сарадњи са родитељима, за сада успешно решавамо такве ситуације. Са друге стране, немамо проблем са безбедношћу наставног особља и других особа запослених у основним школама. Постављање видео надзора у свим школама, била би превентивна мера спречавању, али и откривању неких дешавања. Поред тога, немају све школе школског полицајца. Имали смо и састанак са представницима Полицијске управе, али нам је речено, што је и чињеница, да они немају довољан број људи који би могао да буде ангажован на позицији школског полицајца, рекао је Дарко Вучићевић, из актива основних школа.
Проблем недостатка школских полицајаца евидентан је и у средњим школама, где проблеми најчешће настају због уговорених туча.
- У средњим школама нема израженог насиља. Туче се дешавају, али кроз превентивни рад, у сарадњи са ученицима и професорима, трудимо се да то спречимо. Безбедност је тренутно добра, али увек морамо радити на томе да максимално заштитимо ученике, професоре и саму институцију школе, рекао је Илија Спасојевић, представник актива средњих школа.
Међу најугроженијим предузетницима у Шапцу су таксисти, који се надају увођењу сигурносних система који ће повећати њихову безбедност. Околности под којима се дешавају кривична дела најчешће имају исти образац.
- Увођење паника тастера и набавка ГПС уређаја би повећали безбедност таксиста. Сами не можемо да инвестирамо у ове системе, те се надамо да ће се, кроз разговоре са представницима свих институција пронаћи модел финансирања. Таксистима је безбедност често угрожена, најчешће викендом у касним ноћним сатима. Проблеме праве младе особе, најшеће пијане, које се свађају са возачима и демолирају возила, рекао је Горан Рељић из „Макси“ таксија.
О предлозима и сугестијама које је добио на два састанка, градоначелник Шапца разговараће са члановима Савета за безбедност града, након чега ће конкретни захтеви бити предати полицији и тужилаштву.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa