Berza

  • aero 896 ▲ 3,11%
  • dinnpb 3.622 ▼ -0,77%
  • enhl 645 ⚫ 0,00%
  • fito 2.800 ⚫ 0,00%
  • kmbnpb 1.298 ▲ 0,23%
  • mtlc 2.000 ▲ 0,05%
  • niis 683 ▲ 0,44%
  • slmh 4.500 ⚫ 0,00%
  • utsi 1.300 ▼ -13,33%
(18. februar 2016.)
U RASADIMA POVRĆA

BEZ PRETERANOG ZALIVANjA

Samo ako se proizvede zdrav i jak rasad može se očekivati odgovarajući prinos i kvalitet. Greške u proizvodnji teško se ili gotovo nikako ne mogu nadoknaditi kasnije u toku vegetacije
Proizvodnja rasada povrća (paprike, paradajza i krastavaca) počinje izborom odgovarajućeg hibrida, pripremom supstrata za setvu, i setvom. U prostoriji za proizvodnju rasada potrebno je obezbediti odgovarajuće uslove za nicanje biljaka kao što su optimalna temperatura i vlažnost. Broj izniklih biljaka zavisiće od navedenih uslova i od klijavosti samog semena. Nakon nicanja, mlade biljke često su izložene napadu velikog broja štetnih insekata i prouzrokovača bolesti tako da ih je potrebno na pravi način zaštititi.
- Jedna od čestih grešaka u proizvodnji rasada je njegovo preterano zalivanje. Osim što forsira razvoj plitkog korenovog sistema zbog kojeg će biljka stalno patiti i loše eksploatisati vodu, često i prekomerno zalivanje dovodi do pojave poleganja rasada. Prouzrokuju ga patogene gljivice koje se nalaze u površinskom sloju zemljišta i intenzivno se razvijaju baš u ovakvim vlažnim uslovima. Prvi simptomi su omekšavanje i nekroza prizemnog dela stabla koja se brzo širi prema vrhu i korenu biljčice, obuhvatajući nežno stablo. Zbog onemogućenog protoka vode i hranljivih materija dolazi do poleganja, tzv. „topljenja“ rasada - kaže dipl. inž. zaštite bilja Slobodan Gošić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.
Parazit se velikom brzinom širi i na susedne zdrave biljke i u povoljnim uslovima zahvata veći deo rasada prouzrokujući njegovo propadanje i stvaranje golih mesta u leji.
- Da bi se sprečila ova pojava, u proizvodnji rasada treba koristiti samo dezinfikovano seme i dezinfikovan supstrat, a biljkama obezbediti umereno zalivanje, dovoljno svetlosti, kao i redovno provetravanje leja. Ukoliko se bolest ipak pojavi obolele biljke treba počupati i ukloniti, a gola mesta i sve okolne biljke temeljno oprskati fungicidom.
Prvo zalivanje fungicidima treba obaviti odmah posle setve. U tu svrhu mogu se koristiti preparati „Previcur 607 SL“ u koncentraciji 0,25% i „Previcur energy“ (0,15%). Rastvorom ovih sredstava zalivaju se biljke i samo zemljište oko biljaka.
- Na taj način uništavamo gljivice koje mogu izazvati poleganje i propadanje biljaka. Drugo zalivanje treba obaviti kada biljke imaju desetak centimetara visine, ili posle pikiranja, sa istim sredstvima. Pri ovom tretmanu može se dodati „Confidor 200-SL“ ili „Actara 25 NjG“ za zaštitu od insekata. Treće zalivanje kombinacijom istih sredstava obavlja se prilikom rasađivanja kako bi se koren dobro natopio i zaštitio. Ovako pripremljen rasad lakše će se ukoreniti i bolje podneti stres pri iznošenju na stalno mesto.
Često se dešava da rasad napadnu puževi. Oni oštećuju lisno tkivo grickajući ga i praveći na njemu mnogobrojne otvore.
- Čim se primete oštećenja može se primeniti preparat „Pužomor“ i to rasipanjem granula oko biljaka, po ivicama leje, ili između redova, ali ne direktno na biljke. Takođe je korisno taj prostor posipati pepelom od drveta koji puževima oduzima sluz i dovodi do njihove dehidratacije. Rasad koji je na ovaj način sačuvan i pripremljen imaće dobro razvijen koren i stablo i moći će da obezbedi visok prinos i kvalitet.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. jul 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa