Инфо

18. фебруар 2016.18. феб 2016.
У РАСАДИМА ПОВРЋА

БЕЗ ПРЕТЕРАНОГ ЗАЛИВАЊА

Само ако се произведе здрав и јак расад може се очекивати одговарајући принос и квалитет. Грешке у производњи тешко се или готово никако не могу надокнадити касније у току вегетације
Производња расада поврћа (паприке, парадајза и краставаца) почиње избором одговарајућег хибрида, припремом супстрата за сетву, и сетвом. У просторији за производњу расада потребно је обезбедити одговарајуће услове за ницање биљака као што су оптимална температура и влажност. Број изниклих биљака зависиће од наведених услова и од клијавости самог семена. Након ницања, младе биљке често су изложене нападу великог броја штетних инсеката и проузроковача болести тако да их је потребно на прави начин заштитити.
- Једна од честих грешака у производњи расада је његово претерано заливање. Осим што форсира развој плитког кореновог система због којег ће биљка стално патити и лоше експлоатисати воду, често и прекомерно заливање доводи до појаве полегања расада. Проузрокују га патогене гљивице које се налазе у површинском слоју земљишта и интензивно се развијају баш у оваквим влажним условима. Први симптоми су омекшавање и некроза приземног дела стабла која се брзо шири према врху и корену биљчице, обухватајући нежно стабло. Због онемогућеног протока воде и хранљивих материја долази до полегања, тзв. „топљења“ расада - каже дипл. инж. заштите биља Слободан Гошић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Паразит се великом брзином шири и на суседне здраве биљке и у повољним условима захвата већи део расада проузрокујући његово пропадање и стварање голих места у леји.
- Да би се спречила ова појава, у производњи расада треба користити само дезинфиковано семе и дезинфикован супстрат, а биљкама обезбедити умерено заливање, довољно светлости, као и редовно проветравање леја. Уколико се болест ипак појави оболеле биљке треба почупати и уклонити, а гола места и све околне биљке темељно опрскати фунгицидом.
Прво заливање фунгицидима треба обавити одмах после сетве. У ту сврху могу се користити препарати „Превицур 607 СЛ“ у концентрацији 0,25% и „Превицур енергy“ (0,15%). Раствором ових средстава заливају се биљке и само земљиште око биљака.
- На тај начин уништавамо гљивице које могу изазвати полегање и пропадање биљака. Друго заливање треба обавити када биљке имају десетак центиметара висине, или после пикирања, са истим средствима. При овом третману може се додати „Цонфидор 200-СЛ“ или „Ацтара 25 ЊГ“ за заштиту од инсеката. Треће заливање комбинацијом истих средстава обавља се приликом расађивања како би се корен добро натопио и заштитио. Овако припремљен расад лакше ће се укоренити и боље поднети стрес при изношењу на стално место.
Често се дешава да расад нападну пужеви. Они оштећују лисно ткиво грицкајући га и правећи на њему многобројне отворе.
- Чим се примете оштећења може се применити препарат „Пужомор“ и то расипањем гранула око биљака, по ивицама леје, или између редова, али не директно на биљке. Такође је корисно тај простор посипати пепелом од дрвета који пужевима одузима слуз и доводи до њихове дехидратације. Расад који је на овај начин сачуван и припремљен имаће добро развијен корен и стабло и моћи ће да обезбеди висок принос и квалитет.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa