17. mart 2016.17. mar 2016.
PROMOCIJA KNjIGE U ANEKSU BIBLIOTEKE ŠABAČKE

SRBI 1903 - 1914: ISTORIJA IDEJA

U dvorani “Vinaver“ u Aneksu, protekle srede je predstavljena knjiga “Srbi 1903-1914: Istorija ideja“, koja je posvećena jednoj od najvećih epoha srpske istorije. Doba kralja Petra Prvog Karađorđevića, vreme je srspkog preporoda, ideja i odluka koje su odredile srpsku istoriju do današnjih dana. Zbog toga je, u novije vreme, o ovom periodu izrečeno mnogo protivrečnih sudova. U knjizi su proučene ključne političke ideje ove epohe i portretisane ličnosti koje su svojim naučnim, filozofskim i umetničkim delom obeležile „zlatno doba“ srpske istorije, od 1903. do 1914. godine.
U zajedničkom poduhvatu da se razume jedno složeno, minulo vreme, okupljeno je dvadeset dvoje vodećih stručnjaka različitih generacija i usmerenja. Ko su bili Gavrilo Princip i Dragutin Dimitrijević Apis, u šta su verovale ondašnje srpske elite i „obični ljudi“, kakav je bio uticaj krune, stranaka, oficira i seljačke većine na politički život zemlje, ko su zaista bili seljaci-vojnici, koji su dobijali epske bitke, šta je bila „Mlada Bosna“, kakvo je mesto Aneksione krize, Balkanskih ratova, Sarajevskog atentata u srpskoj i svetskoj istoriji toga doba? Na ova i mnoga druga pitanja, odgovore su dali vodeći srpski istoričari, filozofi, sociolozi, antropolozi, istoričari književnosti, antropolozi, areheolozi, muzikolozi. Forma eseja posebnim odrednicama omogućava savremenom čitaocu da ovoj velikoj i složenoj temi pristupi na svoj naččin, polazeći od pojmova i činjenica koje smatra najvažnijim, redosledom i putem koji sam izabere.
O knjizi su govoriti Miloš Ković, priređivač, Aleksandra Ninković Tašić, autor teksta o Mihajlu Pupinu i Zoran Hamović, direktor i glavni urednik Izdavačke kuće “Clio“.
Miloš Ković predaje opštu istoriju novog veka na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Gostujući je predavač na Diplomatskoj akademiji MIP Republike Srbije i na Filozofskom fakultetu u istočnom Sarajevu. Uže oblasti interesovanja su mu istorija ideja i međunarodnih odnosa. Njegovu knjigu „Dizraeli i Istočno pitanje“ (Clio, 2007.) u prevodu na engleski jezik objavio je Odžford University Press.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa