28. april 2016.28. apr 2016.
PROSLAVLjEN 22. APRIL, DAN ŠAPCA

SLOBODA JE NAČIN ŽIVOTA

Svečanom akademijom i dodelom Aprilskih nagrada, najvećeg priznanja koje dodeljuje grad Šabac, proteklog petka je u Pozorištu obeležen 22. april - Dan grada Šapca. Prisutnima se obratio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je dobitnicima uručio i ključeve grada.
- Simboličan je ovaj datum, 22. april, koji smo proglasili danom našeg Šapca. To je dan kada je turska posada napustila Šabac 1867. godine, predavši ključeve grada pešadijskom kapetanu srpske vojske Lazaru Cukiću. Ovim činom, turska vlast je definitivno okončana. To je prvi dan naše, željno očekivane slobode posle više od tri veka. Zato je moramo čuvati. Jer sloboda je način na koji gledamo i slušamo, sloboda je način razmišljanja, način na koji se ophodimo, na koji radimo, sloboda je način na koji živimo - i nema cenu, istakao je Zelenović i čestitao dobitnicima Aprilske nagrade.
Akademik Dušan Kovačević dobitnik je Aprilske nagrade grada Šapca u kategoriji - Ukupan razvoj i promocija grada Šapca. Osim Ključa grada, najboljem srpskom dramskom piscu, dodeljeno je i zvanje Počasni građanin grada Šapca. Zbog sprečenosti da prisustvuje svečanosti, akademiku Kovačeviću nagrada je uručena prethodne sedmice, na festivalu „Pozorišno proleće“.
Dobitnici Aprilske nagrade u kategoriji - Razvoj demokratskih vrednosti i poštovanje ljudskih prava i sloboda su: Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Ružica Popović, osnivač i predsednik UO Fondacije „Humano srce Šapca“. Obradoviću je dodeljeno i zvanje Počasni građanin Šapca.
- Bez obzira što je ovo velika lična čast, ja pre svega želim da shvatim ovu nagradu kao poruku slobodnog Šapca svim onim novinarima koji žele da se izbore da Srbija dobije onakve medije kakve zaslužuje, rekao je Obradović i dodao da je Šabac civilizacijski osnov demokratske i slobodne Srbije.
Ružica Popović, koja je u proteklih sedam godina izgradila i rekonstruisala više od 50 domova socijalno ugroženim licima, naglasila je da je Aprilska nagrada velika čast, kako za nju lično, tako i za članove Fondacije „Humano srce“ ““ Dok ima humanosti, ima i nade za čovečanstvo.
Festival „Ruže Lipolista“ nagrađen je u kategoriji - Razvoj sela, poljoprivrede i mesnih zajednica kao središta odlučivanja ljudi o poboljšanju uslova svog života i rada. Više od 25 godina ova manifestacija promoviše selo, mesnu zajednicu i poljoprivredu i na najbolji način reprezentuje Šabac.
Milan Marinković, jedan od inicijatora i osnivača Festivala “Ruže Lipolista“, rekao je da je Aprilska nagrada najveće priznanje koje je do sada primio, a po njegovom saznanju, najznačajnije priznanje i za Lipolist. Nagradu je posvetio majci za njen dvadesetogodišnji rad na afirmaciji Festivala.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa