Инфо

28. април 2016.28. апр 2016.
ПРОСЛАВЉЕН 22. АПРИЛ, ДАН ШАПЦА

СЛОБОДА ЈЕ НАЧИН ЖИВОТА

Свечаном академијом и доделом Априлских награда, највећег признања које додељује град Шабац, протеклог петка је у Позоришту обележен 22. април - Дан града Шапца. Присутнима се обратио градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, који је добитницима уручио и кључеве града.
- Симболичан је овај датум, 22. април, који смо прогласили даном нашег Шапца. То је дан када је турска посада напустила Шабац 1867. године, предавши кључеве града пешадијском капетану српске војске Лазару Цукићу. Овим чином, турска власт је дефинитивно окончана. То је први дан наше, жељно очекиване слободе после више од три века. Зато је морамо чувати. Јер слобода је начин на који гледамо и слушамо, слобода је начин размишљања, начин на који се опходимо, на који радимо, слобода је начин на који живимо - и нема цену, истакао је Зеленовић и честитао добитницима Априлске награде.
Академик Душан Ковачевић добитник је Априлске награде града Шапца у категорији - Укупан развој и промоција града Шапца. Осим Кључа града, најбољем српском драмском писцу, додељено је и звање Почасни грађанин града Шапца. Због спречености да присуствује свечаности, академику Ковачевићу награда је уручена претходне седмице, на фестивалу „Позоришно пролеће“.
Добитници Априлске награде у категорији - Развој демократских вредности и поштовање људских права и слобода су: Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије и Ружица Поповић, оснивач и председник УО Фондације „Хумано срце Шапца“. Обрадовићу је додељено и звање Почасни грађанин Шапца.
- Без обзира што је ово велика лична част, ја пре свега желим да схватим ову награду као поруку слободног Шапца свим оним новинарима који желе да се изборе да Србија добије онакве медије какве заслужује, рекао је Обрадовић и додао да је Шабац цивилизацијски основ демократске и слободне Србије.
Ружица Поповић, која је у протеклих седам година изградила и реконструисала више од 50 домова социјално угроженим лицима, нагласила је да је Априлска награда велика част, како за њу лично, тако и за чланове Фондације „Хумано срце“ ““ Док има хуманости, има и наде за човечанство.
Фестивал „Руже Липолиста“ награђен је у категорији - Развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи о побољшању услова свог живота и рада. Више од 25 година ова манифестација промовише село, месну заједницу и пољопривреду и на најбољи начин репрезентује Шабац.
Милан Маринковић, један од иницијатора и оснивача Фестивала “Руже Липолиста“, рекао је да је Априлска награда највеће признање које је до сада примио, а по његовом сазнању, најзначајније признање и за Липолист. Награду је посветио мајци за њен двадесетогодишњи рад на афирмацији Фестивала.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa