28. april 2016.28. apr 2016.
OBELEŽAVANjE SVETSKOG DANA HIGIJENE RUKU U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

ČISTE RUKE BEZBEDNA PRAKSA

U zdravstvenim ustanovama u svetu se obeležava 5. maj, Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama. Ovaj dan je ustanovila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) osnivajući Program za bezbednost pacijenata „Čista nega je sigurnija nega“, a moto pod kojim se svake godine obeležava 5. maj je „Sačuvajte živote ““ operite svoje ruke“.
Organizujući Nacionalni program higijene ruku u zdravstvenim ustanovama pod nazivom „Čiste ruke ““ bezbedne ruke“, Srbija je 2008. godine postala član navedenog programa SZO.
Ove, 2016. godine, tema 5. maja su čiste ruke u hirurgiji i to od hirurških odeljenja do operacionih sala i hirurških službi u vanbolničim ustanovama (domovima zdravlja), a pod motom „Higijena ruku je uslov bezbedne hirurške prakse“.
U obeležavanje 5. maja do sada se uključilo 18.365 zdravstvenih ustanova širom sveta, iz Srbije 52.
Higijenom ruku se sprečava prenošenje mikroorganizama, prouzrokovača bolničkih infekcija, od kojih poseban značaj imaju bakterije otporne na antibiotike. Pravilnom higijenom ruku ne samo što će se smanjiti broj bolničkih infekcija, već će se smanjiti i upotreba antibiotika, a povećati bezbednost pacijenata.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa