Инфо

28. април 2016.28. апр 2016.
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ХИГИЈЕНЕ РУКУ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА

ЧИСТЕ РУКЕ БЕЗБЕДНА ПРАКСА

У здравственим установама у свету се обележава 5. мај, Светски дан хигијене руку у здравственим установама. Овај дан је установила Светска здравствена организација (СЗО) оснивајући Програм за безбедност пацијената „Чиста нега је сигурнија нега“, а мото под којим се сваке године обележава 5. мај је „Сачувајте животе ““ оперите своје руке“.
Организујући Национални програм хигијене руку у здравственим установама под називом „Чисте руке ““ безбедне руке“, Србија је 2008. године постала члан наведеног програма СЗО.
Ове, 2016. године, тема 5. маја су чисте руке у хирургији и то од хируршких одељења до операционих сала и хируршких служби у ванболничим установама (домовима здравља), а под мотом „Хигијена руку је услов безбедне хируршке праксе“.
У обележавање 5. маја до сада се укључило 18.365 здравствених установа широм света, из Србије 52.
Хигијеном руку се спречава преношење микроорганизама, проузроковача болничких инфекција, од којих посебан значај имају бактерије отпорне на антибиотике. Правилном хигијеном руку не само што ће се смањити број болничких инфекција, већ ће се смањити и употреба антибиотика, а повећати безбедност пацијената.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa