28. april 2016.28. apr 2016.
VELIKI POTENCIJALI SLOBODNE ZONE

IZVOZ OD 10 MILIONA

U okviru Slobodne zone „Šabac“ trenutno posluje šest firmi, pet stranih i jedna domaća. Promet u šabačkoj Slobodnoj zoni prošle godine iznosio je 10 miliona evra, dok je kroz investicije u ovaj prostor uloženo oko tri miliona evra
Slobodna zona „Šabac“ postoji od 2009. godine. Od početnih 35 hekatara u okviru Robno transportnog centra, proširenjima iz 2011. i 2015. godine Slobodna zona proširila se na 245 hektara, što je čini jednom od najvećih zona u Srbiji.
- Trenutno u Slobodnoj zoni posluje šest korisnika, pet italijanskih i jedna domaća kompanija. To su „Veskovini“, „Vokakel“, „Kamoci“, „ODS“, „Bijeme“ i domaći „Dimeks“. Iz godine u godinu Slobodna zona „Šabac“ beleži pozitivan trend rasta, te je samo u prošloj godini promet kroz Slobodnu zonu „Šabac“ iznosio preko 10 miliona evra, a imali smo i tri miliona evra investicija, kaže Violeta Šestić, saradnica gradonačelnika za privredu.
Poslovanje u okviru slobodnih zona donosi niz pogodonosti.
- Najznačajnije pogodnosti su oslobađanje od plaćanja poreza na dodatu vrednost i carine za uvoz i izvoz robe, repromaterijala i opreme. Pored toga, u slobodnim zonama ne plaća se PDV za potrošnju energenata, prevoza i ostalih usluga koje su povezane sa unosom robe u Slobodnu zonu, dodaje naša sagovornica.
Ni na promet između poslovnih subjekata koji rade u nekoj od slobodnih zona u Srbiji ne plaća se porez na dodatu vrednost. Izvozna orijentisanost je takođe bitno obeležje slobodnih zona.
- Trenutno, najviše proizvedenih roba u Slobodnoj zoni „Šabac“ odlazi u kragujevački „Fijat“, koji takođe posluje u režimu slobodne zone. Veliki deo proizvodnje završava u inostranstvu, najviše u Italiji, kaže naša sagovornica.
„Prednosti šabačke Slobodne zone ogledaju se i u tome što je jedina Slobodna zona na području Severozapadne Srbije, što svakako može biti primamljivo za nove investitore. Postojeći poslovni subjekti očekuju porast proizvodnje i izvoz na nova tržišta.“
POHVALE OD MINISTARSTVA FINANSIJA
Kako izgleda Slobodna zona „Šabac“ u poređenju sa drugim slobodnim zonama u Srbiji?
- U Srbiji postoji 14 slobodnih zona. Uprava za slobodne zone pri Ministarstvu finansija je, prema kriterijumima geografske pozicije i odnosa lokalne samouprave prema investitorima, ocenila Slobodnu zonu „Šabac“ kao jednu od dve zone u Srbiji koje imaju najveći potencijal, kaže Šestićeva.
M.Maksimović

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa