Info

28. april 2016.28. apr 2016.
POSTIZBORNA DEŠAVANjA

PRIGOVORI NAKON ROKA

Predstavnici pojedinih odborničkih lista koje su učestvovale na lokalnim izborima prošlog petka tražile uvid u birački materijal. Gradska izborna komisija odbacuje prigovore, jer nisu upućeni u zakonskom roku, i podseća da su sve stranke imale predstavnike u ovom telu i svim biračkim odborima
Prošlog petka predstavnici Srpske napredne stranke i Grupe građana „Volimo Šabac“ zatražili su uvid u glasački materijal sa nedavno okončanih lokalnih izbora, što im je Gradska izborna komisija, kako zakon nalaže, i omogućila. Provere su zahtevali i predstavnici Srpske radikalne stranke, Ruske stranke i koalicije SDS-LDP-NPS. Naknadno su proveravana 22 biračka mesta. Na svakom od njih ponovo su brojani glasački listići, a rezultati ne odstupaju od onih koje je Gradska izborna komisija saopštila.
- Naknadnom proverom ponovo je utvrđeno da je svaka izborna lista dobila onoliko glasova koliko je to Gradska izborna komisija utvrdila. Nisu uočene bilo kakve nepravilnosti koje bi mogle da ukažu na to da je izborna volja građana povređena. Izborni rezultati koje je proglasila GIK su regularni i u potpunosti odražavaju izbornu volju građana Šapca. U radu Gradske izborne komisije i biračkih odbora učestvovali su predstavnici svih stranaka. Deset predsednika biračkih odbora bilo je iz Srpske napredne stranke. Niko od njih nije imao primedbe na glasački proces, svi su potpisali zapisnike. Čini mi se da Srpska napredna stranka pokušava bez potrebe da stvori tenziju i rezultate rada u kom su učestvovali i njihovi predstavnici prebace na teren politike, rekla je Valentina Lovrin Jevtić, predsednica Gradske izborne komisije.
Članovi povereništva Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Šapcu kažu da su, na osnovu zakona, iskoristili pravo uvida u glasački materijal na proteklim lokalnim izborima. Kako su istakli na konferenciji za novinare prošlog petka, uvidom u birački materijal uočili su, prema njihovim navodima, određene nepravilnosti, zbog kojih će se obratiti Upravnom sudu.
- Na jednom biračkom mestu nedostaje 19 biračkih listića i stanje se apsolutno ne slaže sa zapisnikom, a to nije nigde evidentirano. Na drugom biračkom mestu u zapisniku su konstatovane nepravilnosti, pošto su listići nošeni po selu, uložen je prigovor posmatrača u pisanoj formi, a taj prigovor uopšte nije razmatran. Na tom istom biračkom mestu nedostaje 50 glasačkih listića. Takođe, na jednom biračkom mestu pronađeno je osam presavijenih listića koji su bili u upotrebi, a oni su podvedeni u neiskorišćene, naveo je dr Aleksandar Pajić, odbornički kandidat sa liste SNS i dodao da će od Upravnog suda zatražiti tumačenje uočenih nepravilnosti.
Reagujući na navode naprednjaka, ali i predstavnika Grupe građana „Volimo Šabac“, koji su se obratili Upravnom sudu, predsednica Gradske izborne komisije je istakla da nijedna stranka nije u zakonskom roku uputila bilo kakav zvaničan prigovor na rad Gradske izborne komisije i biračkih odbora. Ona je podsetila i da u svim biračkim odborima i samoj Gradskoj izbornoj komisiji rade predstavnici svih stranaka, uključujući i predstavnike Srpske napredne stranke i drugih partija koje su zatražile uvid u glasački materijal. Prema njenim rečima, ti predstavnici nisu imali nikakve prigovore na rad odbora ni komisije.
- Izborne rezultate Gradska izborna komisija proglasila je jednoglasno, u prisustvu četiri predstavnika SNS i to Slavoljuba Okanovića, Vanje Vujović, Gorana Ilića i Radmile Novaković. Sva biračka mesta su zatvorena 24. aprila u 20 časova, što znači da su rokovi za ulaganje prigovora na eventualne nepravilnosti u samom toku glasanja i utvrđivanje izbornih rezultata od strane biračkih odbora počeli da teku od momenta zatvaranja biračkih mesta. Znači, rok za ulaganje prigovora na nepravilnosti u radu biračkih odbora istekao je u ponedeljak 25. aprila u 20 časova. Budući da Izbornoj komisiji nijedan prigovor nije podnet, kako na sam proces glasanja tako ni na proces utvrđivanja izbornih rezultata od strane biračkih odbora na svakom pojedinom biračkom mestu, GIK je na sednici u ponedeljak u 20 časova proglasila izborne rezultate i utvrdila mandate za svaku pojedinačnu listu. Oni koji su bili nezadovoljni utvrđenim izbornim rezultatima mogli su da ulože prigovor u roklu od 24 sata ““ rok je počeo da teče od ponedeljka u 20 časova, a istekao je u utorak u 20 časova. Od tog trenutka, svi prigovori koji se ulažu nemaju nikakvog smisla niti na bilo koji način mogu da utiču na utvrđene i proglašene utvrđene izborne rezultate. Pomenuti prigovori su neblagovremeno podneti, pet, odnosno šest dana posle isteka zakonskog roka. GIK ih je zato odbacila kao neblagovremene. Podnosioci prigovora imaju mogućnost na odluku GIK ulože žalbu Upravnom sudu, ali imajući u vidu činjenično stanje, ubeđena sam da će Upravni sud njihove žalbe odbiti kao neosnovane, navela je Lovrin Jevtić.
Srpska napredna stranka imala je predstavnike u svakom biračkom odboru, a desetoro ih je i predsedavalo biračkim odborima. Četiri predstavnika imali su i u Gradskoj izbornoj komisiji. Niko od njih do utorka uveče, do kada je trajao zakonski rok, nije uputio nijedan prigovor na izborni proces.
M.S.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa