28. april 2016.28. apr 2016.
ŽUTICA JE POTENCIJALNA OPASNOST U MAČVI

KANALIZACIJA KAO SKADAR NA BOJANI

Gotovo svako domaćinstvo ima septičku jamu, blizu česme sa pijaćom vodom. Izglasali samodoprinos s porukom da zdravlje nema cenu, a posle 17 godina od najavljenog regionalnog kanalizacionog sistema koji bi obuhvatio sedam sela sa oko 20.000 žitelja, izgrađen samo glavni kanalizacioni kolektor. Za kompletan završetak kapitalne investicije i puštanje u pogon, neophodno još više hiljada kilometara sekundarne mreže
Svojevremeno, za sedmi avgust 1998. godine, pompezno najavljena izgradnja kanalizacione mreže u više mačvanskih sela, zapala je u ćorsokak. Do sada, posle 17 godina od prvog zakopavanja cevi na Banovom Brodu, kraj Save urađen je samo glavni kanalizacioni kolektor do “Ogleda“ u Bogatiću u dužini od 17 kilometara. Ostalo je još dosta posla na dogradnji sekundarne kanalizacione mreže i priključenju korisnika ali se sa time stalo.
Moguće zagađenje iz septičkih jama
Tako Mačvani u sedam sela, koja su prema projektu preduzeća Balbi Internacional iz Beograda trebalo da budu priključena na budući kanalizacioni sistem, još žive u strahu od moguće zaraze, koja vreba iz mnogobrojnih septičkih jama. Naime gotovo svako domaćinstvo u ovom kraju ima česmu sa vodom za piće blizu septičkih jama. Bez kanalizacije i propisnog odlaganja fekalne mase, one su kao tempirne bombe, ispod kuća i drugih objekata i potencijalno velika opasnost od pojave žutice i drugih davno zaboravljenih zaraznih bolesti.
- Poznati su nam problemi oko snabdevanja pijaćom vodom koji su izraženi u više mačvanskih sela. Zagađivanje životne sredine zemljišta i vode, problemi su koji traže sistemsko rešavanje. Neprijatan miris sve više “zapljuskuje“ plodnu ravnicu i to treba što pre trajno rešiti, kaže Aleksandar Firaunović, predsednik OO Zelenih u Bogatiću.
Zdravlje nema cenu i svojevremeno uvođenje opštinskog samodoprinosa namenjenog finansiranju ove skupe i vredne investicije, bilo je namenjeno između ostalog stvaranju boljih uslova za život mladih na selu. Poznato je i pticama na grani da je bez kanalizacione mreže teško postići brže rezultate u ukupnom razvoju ovog kraja. Otuda se i veoma ambiciozno pristupilo realizaciji ovog pozamašnog i vrednog projekta. Tada je još rečeno da je u pitanju kapitalna stvar od ogromnog značaja za sve žitelje velike srpske ravnice i buduća potomstva.
Ostalo na rečima
Lošu situaciju oko propisnog odlaganja fekalne mase podgrejava i činjenica da se u ovom kraju podzemna voda nalazi na relativno maloj dubini, pa je stepen zagađenja još veći. Neprijatan miris, pogotovo leti zbog visokih temperatura se širi iz kanala ili sa njiva, gde zbog nepostojanja uslovnih deponija, građani iz nužde odlažu fekalnu masu iz brojnih septičkih jama. Lekari upozoravaju na potencijalnu opasnost od mogućih masovnih crevnih bolesti, kao što je infektivna žutica, dizemterija i druga crevna oboljenja.
A nepostojanje kanalizacije stvara veliki problem i Domu zdravlja u Bogatiću. Po rečima direktora ove zdravstvene institucije Gorana Makunčevića propisno odlaganje fekalne mase onemogućava i buduću vrednu investiciju u izgradnju centra za dijalizu koji je itekako potreban građanima Mačve.
Radovi na izgradnji kanalizacione mreže stali su kod glavnog kanalizacionog kolektora i nema sumnje da što pre valja nastaviti sa ovom vrednom investicijom.
Iluzorno je očekivati bilo kog ozbiljnog investitora, koji će ulagati i otvarati novi pogon, a da prethodno nije rešeno ovo pitanje. U ovoj oceni se slažu mnogi kreatori ekonomskog života Mačvana ali i sami građani, nadajući se skorom pozitivnom ishodu ove investicije koju su s obzirom na dužinu njene realizacije nazvali mačvanskim Skadrom na Bojani.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa