Инфо

28. април 2016.28. апр 2016.
ЖУТИЦА ЈЕ ПОТЕНЦИЈАЛНА ОПАСНОСТ У МАЧВИ

КАНАЛИЗАЦИЈА КАО СКАДАР НА БОЈАНИ

Готово свако домаћинство има септичку јаму, близу чесме са пијаћом водом. Изгласали самодопринос с поруком да здравље нема цену, а после 17 година од најављеног регионалног канализационог система који би обухватио седам села са око 20.000 житеља, изграђен само главни канализациони колектор. За комплетан завршетак капиталне инвестиције и пуштање у погон, неопходно још више хиљада километара секундарне мреже
Својевремено, за седми август 1998. године, помпезно најављена изградња канализационе мреже у више мачванских села, запала је у ћорсокак. До сада, после 17 година од првог закопавања цеви на Бановом Броду, крај Саве урађен је само главни канализациони колектор до “Огледа“ у Богатићу у дужини од 17 километара. Остало је још доста посла на доградњи секундарне канализационе мреже и прикључењу корисника али се са тиме стало.
Могуће загађење из септичких јама
Тако Мачвани у седам села, која су према пројекту предузећа Балби Интернационал из Београда требало да буду прикључена на будући канализациони систем, још живе у страху од могуће заразе, која вреба из многобројних септичких јама. Наиме готово свако домаћинство у овом крају има чесму са водом за пиће близу септичких јама. Без канализације и прописног одлагања фекалне масе, оне су као темпирне бомбе, испод кућа и других објеката и потенцијално велика опасност од појаве жутице и других давно заборављених заразних болести.
- Познати су нам проблеми око снабдевања пијаћом водом који су изражени у више мачванских села. Загађивање животне средине земљишта и воде, проблеми су који траже системско решавање. Непријатан мирис све више “запљускује“ плодну равницу и то треба што пре трајно решити, каже Александар Фирауновић, председник ОО Зелених у Богатићу.
Здравље нема цену и својевремено увођење општинског самодоприноса намењеног финансирању ове скупе и вредне инвестиције, било је намењено између осталог стварању бољих услова за живот младих на селу. Познато је и птицама на грани да је без канализационе мреже тешко постићи брже резултате у укупном развоју овог краја. Отуда се и веома амбициозно приступило реализацији овог позамашног и вредног пројекта. Тада је још речено да је у питању капитална ствар од огромног значаја за све житеље велике српске равнице и будућа потомства.
Остало на речима
Лошу ситуацију око прописног одлагања фекалне масе подгрејава и чињеница да се у овом крају подземна вода налази на релативно малој дубини, па је степен загађења још већи. Непријатан мирис, поготово лети због високих температура се шири из канала или са њива, где због непостојања условних депонија, грађани из нужде одлажу фекалну масу из бројних септичких јама. Лекари упозоравају на потенцијалну опасност од могућих масовних цревних болести, као што је инфективна жутица, диземтерија и друга цревна обољења.
А непостојање канализације ствара велики проблем и Дому здравља у Богатићу. По речима директора ове здравствене институције Горана Макунчевића прописно одлагање фекалне масе онемогућава и будућу вредну инвестицију у изградњу центра за дијализу који је итекако потребан грађанима Мачве.
Радови на изградњи канализационе мреже стали су код главног канализационог колектора и нема сумње да што пре ваља наставити са овом вредном инвестицијом.
Илузорно је очекивати било ког озбиљног инвеститора, који ће улагати и отварати нови погон, а да претходно није решено ово питање. У овој оцени се слажу многи креатори економског живота Мачвана али и сами грађани, надајући се скором позитивном исходу ове инвестиције коју су с обзиром на дужину њене реализације назвали мачванским Скадром на Бојани.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa