28. april 2016.28. apr 2016.
MAČVANSKA SVADBA „NATINIH“ OSNOVACA ODUŠEVILA SVE U VELIKOJ SALI KULTURNOG CENTRA

MALI ČUVARI TRADICIJE

Baka, deka, radoznalost unučića, običaji vezani za mačvansku svadbu, tradicionalne nošnje uz neizostavnu igru i pesmu. Tako bi opisali ugledni čas izbornog predmeta „Narodna tradicija“ učenika II3 i IV3 OŠ „Nata Jeličić“ pod nazivom „Nije blago ni srebro ni zlato, već je blago što je srcu drago“. Zajedno sa učiteljicama Radmilom Stojićević i Vesnom Mijatović, 26. aprila, u prepunoj Velikoj sali Kulturnog centra, priredili su nesvakidašnju priredbu na kojoj bi pozavideli i mnogo stariji. Pored odlične glume deca su pružila mnogo više. A to više je lepota zavičajnih običaja, porodičnih odnosa i čina koji u životima svih, i mladih i starih, predstavlja najlepši trenutak.
- Potrudili smo se da ispoštujemo sve običaje vezane za nekadašnju svadbu u Mačvi. Deca, kao i svi ostali, imala su priliku da vide razlike i sličnosti, kao i da uoče običaje koji su se i dan-danas zadržali poput kićenja svatova ruzmarinom koji datira od davnina. Nije bilo uopšte lako doći do verodostojnih podataka. Zato bih želela da se, na materijalu za pisanje scenarija, zahvalim direktoru Međuopštinskog istorijskog arhiva Radomiru Petroviću, čika Slavku koji je napisao knjigu „Brak u Mačvi“, a koja nam je bila osnov za čitavu ovu priču. Takođe i članovima KUD „Abrašević“ koji su bili sa nama na svim probama, kolegama, prof. likovne kulture Dušanu Jociću, veroučitelju i gradskoj matičarki, roditeljima koji su nam pomogli da ovo realizujemo. Deca su se divno družila. Zajedno smo uživali na probama - izjavila je učiteljica Vesna Mijatović.
Kroz priču ispunjenu događajima iz života mladih, od upoznavanja, zbližavanja, prošnje, opštinskog i crkvenog venčanja, do svadbenog slavlja, prisutne su vodili bračni par, baka i deka, i njihovi unučići.
- Bilo nam je lepo. Dosta smo vežbali za predstavu. Naučili smo mnogo toga u vezi nekadašnjih svadbenih veselja. Nema neke velike razlike sem u narodnoj nošnji. Bilo je dosta ljudi i običaja. Najviše mi se svidelo kada mlada baci jabuku pa ko je uhvati on će se te godine oženiti ili udati. Danas se baca bidermajer - rekla je Lara Stojanović, učenica IV3, kojoj je pripala uloga bake.
Svadba za pamćenje, rekli bi, što je potvrdila i publika koja je svaki nastup ispratila burnim aplauzima.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa