12. maj 2016.12. maj 2016.
PLANINARSTVO

NARCISU U POHODE

Proteklog vikenda šabački planinari, članovi PSD “CER“ izveli su dve planinarske akcije, od kojih je jedna izvedena na planini Stolovi (1.375 mnv) kod Kraljeva, a druga na planini Maljen, u reonu Tometino Polje, koju je predvodio Dražen Ivančević, dok je prvu akciju, na planini Stolove, predvodila Jelica Ivanović.
Akcija “NARCISU U POHODE“ je republičkog karaktera i istu su pomogli: Vlada Republike Srbije sa ministarstvom za omladinu i sport, zatim Planinarski Savez Srbije i grad Kraljevo. Organizator ove akcije je planinarsko društvo “GVOZDAC“ iz Kraljeva. Ovogodišnja akcija “Narcisu u pohode“ je jubilarnog karaktera, jer je šezdeseta po redu. Prva akcija izvedena je već davne 1956. godine i od tada do danas stazama planine Stolovi prešlo je na hiljade planinara i zaljubljenika u ovu planinu.
Start planinara na ovogodišnjoj akciji “Narcisu u pohode“ bio je u selu Kamenica, koje se nalazi na 12. kilometru puta Kraljevo ““ Goč, a cilj na najvišem vrhu planine Stolovi, na UZOVICI na nadmorskoj visini od 1.375 m odakle se pruža pogled na brojne planine Srbije (Kopaonik, Željin, Jastrebac, Goč i druge). Planina Stolovi zauzima veliku površinu, sa brojnim vrhovima, proplancima i livadama koje su prekrivene travom i brojnim cvećem, sa prekrasnim cvetovima NARCISA, bilo bele boje, koje dominira, ili žute boje. Pored narcisa brojni su cvetovi žute perunike, sa pokojim cvetom, zaostale ljubičice... Na prostranim livadama susreću se poludivlji konji, koji se kreću u krdima, izuzetno ugojeni i pitomi toliko da slobodno prilaze posetiocima ove planine.
Pored narcisa konji su prava atrakcija ove planine, radi čega je sve više i više posećuju zaljubljenici u prirodu i rekreativni život.
Ova akcija nije imala takmičarski karakter, nego tipičan planinarski karakter sa rekreativnim ciljem uživanja u prirodi.
Za ovu Akciju određen su dve staze. Obe staze vode od startnog mesta u Kamenici. Dužina prve staze iznosi 21, a druge 11 kilometara. Obe staze su kategorisane kao srednje teške staze. Da bi se savladao uspon od Kamenice do vrha Stolova ““ Uzovice, predviđeno je trajanje od četiri do pet sati laganog hoda. Ovu stazu šabački planinari, na čelu sa Damjanom ““ Dačom Lukićem ispešačili su za tri i po sata.
Druga staza, znatno kraća od prve, sa svojih 11 kilometara vodila je od Kamenice do odmorišta Orlovac (937 m) a potom ka selu Brezna, gde je planinarski dom “Zorica Gizdarić“ u kome je pripremljeno osveženje i planinarski ručak, zabavni program i dodela zahvalnica za Društva. Prema nezvaničnim informacijama procenjuje se da je na ovoj manifestaciji učestvovalo preko sedamsto planinara.
M. Botić
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa