12. maj 2016.12. maj 2016.
GRAD ŠABAC I OVE GODINE SUBVENCIONIŠE KOPANjE BUNARA

DVADESET EVRA PO METRU DUBINE

Jedna od najboljih investicija u poljoprivredi je kopanje dubinskih bunara. Pogotovo je to aktuelno u bezvodnoj Pocerini, gde su do sada meštani imali bunare duboke više od stotinu metara. Uprava grada Šapca godinama subvencioniše kopanje bunara sa 20 evra po metru. Za ovu godinu iz budžeta će se izdvojiti 15 miliona dinara za ovu namenu. Dosad je više od stotinu domaćinstava iskoristilo ove subvencije, a dobit je višestruka.
Samo u Pocerini gaji se jagoda na hiljadu hektara. Sa navodnjavanjem i primenom agrotehničkih mera zarada je i do deset hiljada evra po hektaru jagode. Trenutno otkupljivači jagodu plaćaju 200 dinara po kilogramu i to na licu mesta.
Inače, na teritoriji Grada Šapca oko polovina stanovništva živi na selu i od sela. Godišnji prihod je oko 75 miliona evra, a plan je da se prihod od poljoprivrede udvostruči. Jedan od važnijih koraka je izgradnja Centra za voćarstvo, gde će se uz hladnjače velikog kapaciteta voće čuvati i pakovati po evropskim standardima, a takođe marketing će biti u prvom planu, objedinjavanje ponude kao i saradnja sa najvećim svetskim pijacama. U toku je izgradnja nove kvantaške pijace na osam hektara koja će dobiti sasvim novu dimenziju, takođe sa hladnjačama i modernim pakovanjem. Domaćinstvima su ponuđene i četiri mini-sušare za voće i začinsko bilje, koje će znatno doprineti višoj ceni proizvoda.
Za 84 programa u poljoprivredi iz budžeta će se izdvojiti 86 miliona dinara, a postoji mogućnost uz dobre programe i korišćenja sredstava iz evropskih fondova.
E. G. P.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa