26. maj 2016.26. maj 2016.
U MUZIČKOJ ŠKOLI „MIHAILO VUKDRAGOVIĆ“ ODRŽAN KONCERT SEKCIJE ZA STAROGRADSKU MUZIKU

PESMOM SVE SU REKLI

Salom Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, prošlog utorka, 24. maja, razlegli su se zvuci starogradske i izvorne muzike. Za dobre vibracije pobrinuli su se Aneta Bijuklić, Lazar Mitrović, Milica Lolić, Željko Đukanović, Vukašin Šuvaković, Nedeljko Tišanović, Bojan Topalović, Lazar Torbica, Luka Stamatović, Nina Rakić, Ognjen Poznanović, Jelena Mališević, Stefan Gornjik i Marina Jokičić.
- Sa sedam godina počela sam da pevam izvornu muziku. Od toga se rodila želja za solo pevanjem. Drago mi je što smo u školi osnovali Sekciju za starogradsku i izvornu muziku jer ćemo tako negovati ovu tradiciju. Istovremeno mi je žao što to nismo ranije uradili jer završavam četvrtu godinu. Bilo bi lepo kada bi mlađe generacije nastavile to da neguju organizujući sve veće koncerte. Starogradska muzika pleni i trebala bi da se neguje kako vokalno tako i instrumentalno - poručila je Aneta Bijuklić.
Osnovana ove godine na inicijativu učenika Sekcija starogradske i izvorne muzike predstavlja svojevrsnu radionicu na kojoj su kroz obradu pesama pisanih na stihove poznatih srpskih pesnika približena i klasična muzika.
- Pošto se ta naša solo pesma uglavnom oslanja na naš folklor drago mi je što su se odazvali učenici ne samo sa Odseka solo pevanja nego i učenici sa drugih odseka - harmonike, violine, klavira i što su to podržali njihovi profesori. Njihova je bila ideja i za nastanak Sekcije. Oni su odabrali pesme, izvršili izbor ansambla, kao što su osmisli i scenski nastup. Posebno sam ponosna na saradnju sa Muzičkom školom „Petar Krančević“ iz Sremske Mitrovice. Učenici sa Odseka solo pevanje zajedno sa prof. Aleksandrom Padrov nastupili su na koncertu u svojstvu gostiju - rekla je Mirjana Pantelić, prof. solo pevanja u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“.
„Tri put ti čukna“, „Sve dok je tvog blagog oka“, „Ah, kad tebe ljubit“™ ne smem“, „Stojano, mori, Stojano“, „Pred Senkinom kućom“, „Ti bi htela pesmom da ti kažem“ samo su neke od naših najlepših pesama koje su se mogle čuti na ovom veoma nadahnutom koncertu.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa