26. maj 2016.26. maj 2016.
IZVIĐAČI

DOVIĐENjA, VIDIMO SE IDUĆE GODINE

Sto četrdeset izviđača u osamnaest izviđačkih patrola, iz deset gradova Srbije i Republike Srpske, obeležili ovogodišnje majske susrete. Tri dana Šapcem i okolinom krstarile izviđačke patrole. Oseća se veliki napredak u poznavanju stručnih izviđačkih disciplina. Posle akcije svi radosni, najradosniji stariji izviđači iz Temerina i mlađi iz Majura. Dvadesetak veterana bili gosti na akciji i takmičili se u streljaštvu. Sava Dervišević starešina akcije, Andrijana Grujić, načelnik
Šabački Letnjikovac, raj za sve izviđačke aktivnosti, i ove godine je bio “domaćin“ na tradicionalnoj akciji “Majski susreti“ za izviđače iz Kikinde, Starčeva, Kragujevca, Beograda, Bijeljine, Temerina, Bele Crkve, Petrova, Majura i Šapca ““ njih preko sto četrdeset.
Akciju su organizovali i vodili ““ starešina Sava Dervišević, načelnik i deset članova štaba. Akcija je izvođena na ternima Letnjikovca, okoline grada i Starog grada. Neki od učesnika, koji dolaze svake godine u Šabac, rekoše da su teško prepoznali Šabac, jer se u poslednjoj godini mnogo izmenio, i mnogo je lepši.
U tri dana akcije izviđačke patrole rešavale su na stotine zadataka iz preko dvadeset disciplina, u dve kategorije, i to orijentacije, šatorizacije, prve pomoći, testa znanja iz izviđačke organizacije, savlađivane staze izazova, KZP i drugih. Svuda gde su prolazili čuli su se veseli glasovi i pesma izviđača. Na kraju akcije najviše posla imala je takmičarska komisija, koja je svakoj patroli, prema zasluzi dala i ocenu. Niko se nije žalio na ocenu komisije.
Ovako napornoj ali zabavnoj akciji prethodilo je, baš kako je svuda na velikim akcijama, svečano otvaranje akcije uz sviranje državne himne i dizanje državne zastave. Veterane izviđače ovo je podsetilo na njihova vremena. Da pomenemo samo nekoliko imena veterana, uz izvinjenje mnogima, koji su došli na svečano otvaranje Majskih susreta: Radovan Jovičić, Cvetin Mićić, Miloje Vasić, Miloje Jovanović, Velja Milošević, Milan Alimpić i još dvadesetak njih. Dugo u noć na Letnjikovcu, pored logorske vatre, veterani su pričali mlađima o svojim prvim izviđačkim danima i mnogim akcijama.
Majski susreti svečano su završeni u nedelju pre podne, još veselije nego prvog dana. Najspremniji i najveštiji odneli su iz Šapca u svoja mesta pehare i diplome, da se pohvale svojim izviđačkim znanjem i veštinama.
U kategoriji starijih izviđača najbolji su bili izviđači iz Temerina. Njihova patrola, sa simpatičnim nazivom “Povratak otpisanih“, osvojila je 2.181 bod, i odneli u svoj grad najveći pehar. Drugi su bili izviđači iz Bele Crkve, a treći izviđači iz Kragujevca.
U kategoriji mlađih izviđača najbolji su bili izviđači Majura. Njihova patrola “Retko lepi“, osvojila je 1.858 bodova i, takođe ne retko lep veliki pehar. Oni su najbolji dokaz kako rade izviđači u Majuru. Drugi su bili izviđači iz Petrova (RS) a treći izviđači Kikinde. U pobedničkoj patroli takmičili su se Dušan Renovčević, Tamara Opačić, Mihailo Petrović, Ognjen Filipović i Nikola Đukanović.
Tokom akcije, kako je praksa na mnogim izviđačkim akcijama, takmičili su se i izviđači veterani u streljaštvu. Najbolji strelac bio je Marko Ivošević iz Starčeva, drugi je bio Đorđe Petrović iz Kragujevca i treći Goran Ivetić iz Kikinde. Oni su dobili takmičarske diplome.
Na kraju akcije starešina Sava Dervišević, veoma zadovoljan što je sve uspešno završeno na opšte zadovoljstvo, još reče: “Akcija je uspešno završena bez ikakvih posledica po izviđače, svi su bili veoma veseli, društveni, spretni i spremni. Posebno sam zadovoljan što su nam gosti bili iz Petrova (RS), koji prvi put dolaze kod nas. Oseća se napredak kod svih izviđačkih jedinica u poznavanju stručnog programa organizacije. Disciplina je bila na visini, raspoloženje naročito. Ipak, videlo se, najveseliji su bili osvajači prvih mesta, što je i razumljivo.
Na kraju uz izviđački pozdrav i po koju suzu i mnogo novih poznanstava, svi su bili veseli, pozvali domaćina na njihove akcije, i obećali dolazak iduće godine u još većem broju. Šabac je, rekoše, uvek odličan organizator izviđačkih akcija, takvi su bili i domaćini na destoj smotri izviđača Srbije. Hvala svima, reče na kraju starešina akcije Dervišević, koji su nas na bilo koji način pomogili.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa