Инфо

26. мај 2016.26. мај 2016.
ИЗВИЂАЧИ

ДОВИЂЕЊА, ВИДИМО СЕ ИДУЋЕ ГОДИНЕ

Сто четрдесет извиђача у осамнаест извиђачких патрола, из десет градова Србије и Републике Српске, обележили овогодишње мајске сусрете. Три дана Шапцем и околином крстариле извиђачке патроле. Осећа се велики напредак у познавању стручних извиђачких дисциплина. После акције сви радосни, најрадоснији старији извиђачи из Темерина и млађи из Мајура. Двадесетак ветерана били гости на акцији и такмичили се у стрељаштву. Сава Дервишевић старешина акције, Андријана Грујић, начелник
Шабачки Летњиковац, рај за све извиђачке активности, и ове године је био “домаћин“ на традиционалној акцији “Мајски сусрети“ за извиђаче из Кикинде, Старчева, Крагујевца, Београда, Бијељине, Темерина, Беле Цркве, Петрова, Мајура и Шапца ““ њих преко сто четрдесет.
Акцију су организовали и водили ““ старешина Сава Дервишевић, начелник и десет чланова штаба. Акција је извођена на тернима Летњиковца, околине града и Старог града. Неки од учесника, који долазе сваке године у Шабац, рекоше да су тешко препознали Шабац, јер се у последњој години много изменио, и много је лепши.
У три дана акције извиђачке патроле решавале су на стотине задатака из преко двадесет дисциплина, у две категорије, и то оријентације, шаторизације, прве помоћи, теста знања из извиђачке организације, савлађиване стазе изазова, КЗП и других. Свуда где су пролазили чули су се весели гласови и песма извиђача. На крају акције највише посла имала је такмичарска комисија, која је свакој патроли, према заслузи дала и оцену. Нико се није жалио на оцену комисије.
Овако напорној али забавној акцији претходило је, баш како је свуда на великим акцијама, свечано отварање акције уз свирање државне химне и дизање државне заставе. Ветеране извиђаче ово је подсетило на њихова времена. Да поменемо само неколико имена ветерана, уз извињење многима, који су дошли на свечано отварање Мајских сусрета: Радован Јовичић, Цветин Мићић, Милоје Васић, Милоје Јовановић, Веља Милошевић, Милан Алимпић и још двадесетак њих. Дуго у ноћ на Летњиковцу, поред логорске ватре, ветерани су причали млађима о својим првим извиђачким данима и многим акцијама.
Мајски сусрети свечано су завршени у недељу пре подне, још веселије него првог дана. Најспремнији и највештији однели су из Шапца у своја места пехаре и дипломе, да се похвале својим извиђачким знањем и вештинама.
У категорији старијих извиђача најбољи су били извиђачи из Темерина. Њихова патрола, са симпатичним називом “Повратак отписаних“, освојила је 2.181 бод, и однели у свој град највећи пехар. Други су били извиђачи из Беле Цркве, а трећи извиђачи из Крагујевца.
У категорији млађих извиђача најбољи су били извиђачи Мајура. Њихова патрола “Ретко лепи“, освојила је 1.858 бодова и, такође не ретко леп велики пехар. Они су најбољи доказ како раде извиђачи у Мајуру. Други су били извиђачи из Петрова (РС) а трећи извиђачи Кикинде. У победничкој патроли такмичили су се Душан Реновчевић, Тамара Опачић, Михаило Петровић, Огњен Филиповић и Никола Ђукановић.
Током акције, како је пракса на многим извиђачким акцијама, такмичили су се и извиђачи ветерани у стрељаштву. Најбољи стрелац био је Марко Ивошевић из Старчева, други је био Ђорђе Петровић из Крагујевца и трећи Горан Иветић из Кикинде. Они су добили такмичарске дипломе.
На крају акције старешина Сава Дервишевић, веома задовољан што је све успешно завршено на опште задовољство, још рече: “Акција је успешно завршена без икаквих последица по извиђаче, сви су били веома весели, друштвени, спретни и спремни. Посебно сам задовољан што су нам гости били из Петрова (РС), који први пут долазе код нас. Осећа се напредак код свих извиђачких јединица у познавању стручног програма организације. Дисциплина је била на висини, расположење нарочито. Ипак, видело се, највеселији су били освајачи првих места, што је и разумљиво.
На крају уз извиђачки поздрав и по коју сузу и много нових познанстава, сви су били весели, позвали домаћина на њихове акције, и обећали долазак идуће године у још већем броју. Шабац је, рекоше, увек одличан организатор извиђачких акција, такви су били и домаћини на дестој смотри извиђача Србије. Хвала свима, рече на крају старешина акције Дервишевић, који су нас на било који начин помогили.
Стеван Стојановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa