23. jun 2016.23. jun 2016.
U NARODNOM MUZEJU OTVORENA GODIŠNjA IZLOŽBA ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI

raskoŠ talenata

Galerijska postavka radova učenika Škole primenjenih umetnosti u prostoru Narodnog muzeja, kako je istakla i prof. Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti, u katalogu izložbe, po mnogo čemu podsetila je prošlog četvrtka „na inventivne eksperimente sa časova praktične nastave, crtanja i slikanja, teorije forme, kaligrafije i vajanja, koji obavezne vežbe pretvaraju u zanimljiva autorska rešenja: čudesnu engoba ““ šumu, stilizovane keramo-životinje i ptice, utilitarne gravirane posude, muzičke i kutije za nakit, vežene haljine, rezbarene stolove i police. Tolerancija suprotnosti ostvarena je znalačkom postavkom kolorističkih metamorfoza prirode u tehnici akvarela, tempere ili ulja na platnu. Umetnički stilovi prošlosti su česta inspiracija za crtež, grafiku, fotografiju ili plakat. Radoznala ruka pokorila je čvrst kameni blok, isklesala šah i portret, izviđački čvor pretvorila u dekorativni jastuk.“
Sve na jednom mestu u harmoniji zahvaljujući selektoru tradicionalne Godišnje izložbe prof. Draganu Markoviću Markusu koji je uspeo da lični senzibilitet učenika u realizaciji dela ponudi posmatraču kroz sintezu stvaranja i mašte, sigurne linije, bogatog valera, snažnih oblika, originalnog dizajna.
- Izložba predstavlja presek godišnjeg rada u našoj školi. Ovo je jedinstvena prilika da se vidi sve ono što je rađeno u toku godine iz svih umetničkih oblasti na jednom mestu. U stvari, tek tada se može sagledati šta smo mi to radili sa đacima, koliki smo rezultat ostvarili svi zajedno. To je jedan timski rad. Meni kao selektoru to je bio najteži ali i najslađi posao. Volim izazove jer sam i sam umetnik tako da sam se trudio da sve njihove realizacije iz raznih umetničkih praksa spojim u jednu celinu. Trudio sam se da ne bude previše eksponata jer svaki eksponat mora imati neki svoj deo vazduha, prostora da bi mogao da diše, da kaže neku svoju reč o samom sebi i u susretu sa publikom onda dođe do neke objektivizacije, neke svoje potencijalne umetničke vrednosti ili nevrednosti zavisi kako to ko doživljava - istakao je prof. Marković.
Za Đorđa Mijailovića, učenika IV4, školovanje u Školi primenjenih umetnosti ostaće u divnom sećanju.
- Čast mi je što sam jedan od trideset nagrađenih i što sam se četiri godine školovao u Školi primenjenih umetnosti. Kruna našeg rada je i ova Godišnja izložba koja je, prvi put tokom mog četvorogodišnjeg školovanja, u Narodnom muzeju. Stvarno je fantastično i divno kada se maturski rad nađe u ovakvoj jednoj ustanovi - rekao je Đorđe.
Prezadovoljna izložbom bila je i maturantkinja Marija Spasojević koja namerava da upiše Likovnu akademiju u Novom Sadu.
- Čast mi je da što se moj rad našao među najboljim radovima. Za prjemni na Akademiju spremam se više od godinu dana. Sledeće sedmice je prijemni pa ćemo videti šta će biti.
Posle dužeg perioda Narodni muzej ponovo je otvorio vrata učenicima Škole primenjenih umetnosti čiji se radovi mogu pogledati do 29. juna.
- Drago mi je što smo ponovo pod krovom Narodnog muzeja, institucije koja je od osnivanja škole, kroz Godišnje izložbe, pružala podršku stvaralaštvu učenika, što predstavlja dobar primer prakse povezivanja škola i institucija kulture. Iza nas je uspešna godina, brojne izložbe, kako u Šapcu tako i u Beogradu, na kojima smo predstavljali ne samo rad učenika i škole, nego u najboljem svetlu i grad Šabac. Ponosni smo na naše učenike, na nastavnike pod čijim mentorstvom su postignuti ovako zapaženi rezultati. To su visoko postavljeni standardi koji su za sve nas i odgovornost i obaveza da tako nastavimo i dalje - izjavila je direktorka Nevenka Đokić.
Sara Gligorić - đak generacije
Međunarodna smotra Svetosavlje i naše doba - pohvala, 2013. godine Republičko takmičenje - Smotra likovnog stvaralaštva učenika srednjih škola prvo mesto, 2014. godine takmičenje „Smotra ćiriličke pismenosti“ u organizaciji Narodne bibilioteke „Stojan Trumić“ u Titelu prvo mesto - tradicionalno pismo i 2016. drugo mesto ““ likovna kreacija, Republička smotra „Dani Nikole Tesle“ 2016. prvo mesto više su nego dovoljan razlog, pored prosečne ocene 5,0 što je Sara Gligorić, učenica obrazovnog profila aranžer, proglašena za đaka generacije.
- Mogu da kažem da jesam očekivala s obzirom da sam od prve godine bila sa svim peticama i osvajala nagrade. Negde su mi to nagoveštavali profesori. Naravno, nisam mogla da budem sigurna da ću to sto posto biti ja. Najviše nagrada sam osvajala iz kaligrafije koju sam zavolela u sedmom razredu na Kaligrafskoj radionici u Biblioteci šabačkoj koju je vodila prof. Nataša Jovanović sa učenicima iz Škole primenjenih umetnosti. Najponosnija sam na maturski rad s obzirom da on sadrži sve ono što sam naučila kroz četiri godine školovanja od svih profesora. Takođe mi se sviđa to što su nam profesori dozvoljavali da svakom radu damo lični pečat, da iskažemo sami ono što smo zamislili, naravno, uz njihovu pomoć. Sve ono što sam ovde naučila pomoći će mi u daljem školovanju i kasnije u poslu kojim nameravam da se bavim - uverena je Sara koja namerava da upiše Učiteljski fakultet u Beogradu poručujući da će se usput baviti i umetnošću koja joj je, pored folklora, prva ljubav.
POČETAK KARIJERA
Otvarajući izložbu akademski slikar Igor Marsenić, član tima gradonačelnika Nebojše Zelenovića zadužen za kulturu, istakao je da ne postoji lepše osećanje nego biti na izložbi na kojoj se nalazi sopstveni rad.
- Budućim kolegama poručio bih da možda ovo jeste završna izložba ali je tek početak vaših karijera. Umetničke karijere velika su avantura. Ja vam u avanturi koja je pred vama želim jako puno uspeha i da ovu noć i svaki dan kojim se budete bavili svojim poslom uživate jer to je vaš dar i treba da se bavite njim svakoga dana.
NAGRAĐENI UČENICI
Škola primenjenih umetnosti je godinama najnagrađivanija umetnička škola u Srbiji na republičkim takmičenjima - smotrama u oblasti likovnog stvaralaštva. Ove školske godine osvojeno je čak sedam prvih, tri druga i tri treća mesta. Nagrade za postignute uspehe na republičkim i međunarodnim takmičenjima učenicima od prvog do četvrtog razreda uručene su: Jeleni Veselinović, Mariji Spasojević, Jovani Bojić, Jovani Jakovljević, Ivi Mijić Pantić, In Hu, Bogdanu Gajiću, Danilu Ćiriću, Đorđu Mijailoviću, Stefanu Stevanoviću, Ivani Krulj, Ognjenu Ninkoviću, Ivanu Radniću, Ružici Ristivojević, Ivani Mišić, Teodori Obradinović, Sari Gligorić. Učenik generacije na kraju školske 2015/16. godine je Sara Gligorić, nosilac i diplome „Vuk Karadžić“ kao i Luka Sarić, Andrea Bulajić i Marija Miletić. Nagradu za likovno stvaralaštvo dobio je Nikola Mitić, a nagradu za zanatsko umeće Marija Tovitović.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa