23. jun 2016.23. jun 2016.
OBNOVLjEN DOM KULTURE U DESIĆU

PODRŽANA INICIJATIVA MEŠTANA

Posle trideset godina, zahvaljujući projektu „Dva na dinar“ i povraćaju sredstava prikupljenih na osnovu poreza na imovinu, u Desiću je obnovljen Dom kulture.
Meštani Desića, na inicijativu Saveta mesne zajednice, odlučili su da sredstva od poreza na imovinu, koja se vraćaju u budžet njihovog sela, iskoriste za rekonstrukciju Doma kulture. Od prošlogodišnjeg transfera skupili su jednu trećinu novca, dok je dve trećine obezbedio grad.
- Završena je unutrašnja rekonstrukcija Doma kulture, što je koštalo 950 hiljada dinara. Deo radova je finansiran od novca od povraćaja poreza, a deo je finansiran iz gradskog budžeta. Do kraja leta biće gotovi i radovi na spoljašnjem delu objekta. Naše selo čak 30 godina nije imalo funkcionalan Dom kulture, tako da sam se kao predsednik Saveta MZ Desić obratio Gradu gde su prepoznali dobru ideju građana i podržali nas u realizaciji. Projekat je finansiran po principu „Dva na dinar“ od čega je Grad finansirao dve trećine investicije, a treći dinar je dalo selo, rekao je Slobodan Nedić, predsednik Saveta mesne zajednice Desić.
Meštani Desića su zadovoljni što su posle tri decenije ponovo dobili mesto za druženje.
- U rekonstruisanom Domu kulture biće organizovana i folklorna sekcija, omladina će moći da se bavi sportom a poljoprivrednici da nauče nešto novo. U mojoj porodici postoje četiri generacije koje će koristi sve usluge Doma kulture, naveo je Dragan Pantelić, meštanin Desića.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović pozdravlja odluku žitelja Desića da svoj novac ulože u zdanje u kom će se organizovati kulturni događaji.
- Podsećam da je Šabac jedinstven primer u Srbiji, jedini grad u kome novac od poreza ostaje u tom mestu. Pohvalno je što su meštani Desića odlučili da im prva velika investicija bude ulaganje u Dom kulture, tačnije u razvoj kulture u njihovom selu. Oni su iskoristili svoje pravo da odlučuju jer su to njihove pare. Smatram da je Desić dobar primer i drugim selima, rekao je Zelenović i dodao da će Grad uvek biti podrška svim vrednim seoskim mesnim zajednicama koje imaju ideje kako da podignu kvalitet života na viši nivo i približe ga načinu života u gradu.
Meštani Desića su u razgovoru sa gradonačelnikom Šapca istakli da su zainteresovani i za druge zajedničke akcije, poput šljunčenja i asfaltiranja puteva, a za to su, takođe sredvima od poreza, već prikupili sredstva.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa