23. jun 2016.23. jun 2016.
KOMISIJA PROVERAVA MAHINACIJE U VLADIMIRCIMA

NAJSKUPLjI IZBORI U DRŽAVI

Predsednik Opštine Vladimirci, Milorad Milinković, formirao je komisiju da ispita mahinacije u vezi sa troškovima Opštinske izborne komisije čiji rad je koštao budžet 4,7 miliona dinara. Protiv predsednika Opštinske izborne komisije, Dejana Milovanovića, i sekretara Aleksandra Ivankovića, podnete su krivične prijave. Prema tvrdnjama opozicionih stranaka, Opština Vladimirci apsolutni je rekorder po visini isplaćenih nadoknada za članove izborne komisije, a izborni proces u toj opštini bio je najskuplji u zemlji, sa ukupnim iznosom od 8.777.514 dinara. Predsednik Opštinske izborne komisije, Dejan Milovanović i sekretar Aleksandar Ivanković, za mesec i po dana, zaradili su više od godišnjih primanja ““ po 770.000 dinara. Tako je, prema tvrdnjama odbornika i bivšeg predsednika te opštine, Janka Đurića ( 2004-2008), za rad 23 člana Opštinske izborne komisije, potrošen rekordan iznos sredstava od 4,7 miliona dinara.
-Imamo informaciju da je najveći trošak imala Opštinska izborna komisija Kraljevo, od 3 miliona dinara. Mi imamo ovde enormna primanja predsednika i nekih članova izborne komisije koji su primili 768.000 dinara, što je za državu Srbiju, morate priznati, abnormalno, kaže Janko Đurić, odbornik GG “Janko Đurić“.
Đurić, koji je član Demokratske stranke ističe da su i ostali troškovi, poput štampanja glasačkih listića, goriva, reprezentacije i kancelarijskog materijala nekoliko puta uvećani, pa su lokalni izbori ovu opštinu koštali 8,7 miliona dinara.
-Troškovi štampanja listića su trideset i nešto puta uvećani. Za to je neko odgovoran, neko je to potpisao i ugovorio. Čak 355.000 dinara je utrošeno za gorivo. Ako komisija radi nepun mesec, ili mesec dana, svaki dan su prelazili 700 kilometara. Gde su to išli?, pita se Đurić.
Prvi čovek opštine, Milorad Milinković, član Srpske napredne stranke, ne poriče da je novac nenamenski trošen, ali ističe da je to urađeno mimo njegovog znanja. Kada je otkrio troškove na štetu budžeta, pokrenuo je preispitivanje odgovornosti.
-Ja sam to otkrio pre opozicije, ali nisam znao kada se to dešavalo. Jednostavno, od mene su to sakrili. Predsednik OIK, kada su otkrivene malverzacije, podneo je ostavku. Sekretar komisije, koji je član DS, smenjen je sa pozicije načelnika Opštinske uprave. Pokrenuo sam preispitivanje postupaka šefa računovodstva koji je takođe smenjen zbog skrivanja svih informacija od mene kao predsednika, i taj postupak je u toku. U međuvremenu formirao sam komisiju koja treba da ispita sve ove mahinacije i u roku od sedam dana dostavi sve informacije, kaže Milorad Milinković, predsednik Opštine Vladimirci.
Novac koji je nazakonito prisvojen, mora se vratiti u gradsku kasu, ističe Milinković, koji je u međuvremenu podneo i krivične prijave protiv predsednika i sekretara Opštinske izborne komisije.
Inače, ova opština sa oko 15.000 stanovnika, budžetom je za izbore opredelila čak 12 miliona dinara, a tu odluku, između ostalih, podržali su naprednajci i grupa građana, među kojima su bili i članovi DS.
M. Čvorić Gubelić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa