1. septembar 2016.1. sep 2016.
Sve ovce na broju

OVČARSTVO TEK U POVOJU

U nekim prošlim vremenima kada je poljoprivredna proizvodnja bila drugačije organizovana ovčarstvo nije bilo za proizvođače atraktivno sa aspekta profitabilnosti. Usled toga što su druge grane stočarstva bile dosta profitabilnije. Sa društveno-ekonomskim promenama kroz tranzicioni period poljoprivreda je pretrpela strukturne promene, kako u smislu organizovanja sitnih poljoprivrednih gazdinstava tako i u strukturi same proizvodnje a naročito u pogoršavanju demografske strukture stanovništva koje se bavi ovim vidom proizvodnje. Usitnjeni neorganizovani sa nepovoljnom starosnom strukturom, poljoprivrednici nisu mogli održati korak u intenzivnim granama stočarstva, što je rezultiralo drastičnim padom tih proizvodnji i praznim stajama. Sve više poljoprivrednika se okrenulo i okreće ovčarstvu kao grani stočarske proizvodnje sa manjim zahtevima kako u kvalitetu traženih hraniva tako i u pogledu smeštajnih kapaciteta.
-Ovo je naročito izraženo u brdsko planinskom području regiona gde je usled migracije stanovništva u urbane sredine ostalo dosta zemljišni površina pretvorenih u pašnjake, što je idealna podloga za pojeftinjenu ovčarsku proizvodnju. Takođe i u ravničarskom području, u kombinovanom stajskom-pašnjačkom načinu gajenja sve više proizvođača se odlučuje za ovu granu proizvodnje s obzirom da već postoje prazni objekti koji sa neznatnim adaptacijama mogu odlično poslužiti za ovaj vid proizvodnje, kaže stručnjak Direkcije za poljoprivredu Cveja Kosanić.
Kao motivacioni faktor za početak bavljenja ovčarstvom on navodi da nisu potrebna velika početna materijalna sredstva, posebno ako se već poseduju neiskorišćeni objekti za smeštaj životinja i hrane, kao i izvesna površina obradivog zemljišta za proizvodnju hraniva.
U rasnom sastavu dominantne su tri rase, vinterberg, il de frans, sjenička pramenka i melezi između ove tri rase i već postojećih autohtonih sojeva.
-Pošto Ministarstvo poljoprivrede daje podsticajna sredstva u visini od 7.000 dinara godišnje po rasno čistoj umatičenoj ovci, sve više proizvođača se odlučuje za formiranje rasno čistih umatičenih stada. Da bi pomogla proizvođačima lokalna samouprava, preko svoje Direkcije za poljoprivredu, nabavlja i ustupa na uslugu priplodna umatičena muška grla, preko kojih ““po zakonu- proizvođači mogu od svojih plotkinja u tipu odabrane rase doći već u drugoj generaciji do umatičenih ženskih grla. To je značajno rentabilnije i jeftinije od nabavke rasnih umatičenih ženskih grla sa stranih farmi, tvrdi Kosanić.
Potražnja na tržištu tovne jagnjadi je stabilna sa blagim uzlaznim trendom i relativnom višegodišnje stabilnom cenom, koja je zadovoljavajuća posebno kada se stavi u poređenje sa cenama u drugim granama stočarstva koje su vrlo varijabilne i često padaju ispod cene proizvodnje. Svi ekonomski pokazatelji upućuju da ova grana stočarstva ima perspektivu u regionu Šapca.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa