Инфо

1. септембар 2016.1. сеп 2016.
Све овце на броју

ОВЧАРСТВО ТЕК У ПОВОЈУ

У неким прошлим временима када је пољопривредна производња била другачије организована овчарство није било за произвођаче атрактивно са аспекта профитабилности. Услед тога што су друге гране сточарства биле доста профитабилније. Са друштвено-економским променама кроз транзициони период пољопривреда је претрпела структурне промене, како у смислу организовања ситних пољопривредних газдинстава тако и у структури саме производње а нарочито у погоршавању демографске структуре становништва које се бави овим видом производње. Уситњени неорганизовани са неповољном старосном структуром, пољопривредници нису могли одржати корак у интензивним гранама сточарства, што је резултирало драстичним падом тих производњи и празним стајама. Све више пољопривредника се окренуло и окреће овчарству као грани сточарске производње са мањим захтевима како у квалитету тражених хранива тако и у погледу смештајних капацитета.
-Ово је нарочито изражено у брдско планинском подручју региона где је услед миграције становништва у урбане средине остало доста земљишни површина претворених у пашњаке, што је идеална подлога за појефтињену овчарску производњу. Такође и у равничарском подручју, у комбинованом стајском-пашњачком начину гајења све више произвођача се одлучује за ову грану производње с обзиром да већ постоје празни објекти који са незнатним адаптацијама могу одлично послужити за овај вид производње, каже стручњак Дирекције за пољопривреду Цвеја Косанић.
Као мотивациони фактор за почетак бављења овчарством он наводи да нису потребна велика почетна материјална средства, посебно ако се већ поседују неискоришћени објекти за смештај животиња и хране, као и извесна површина обрадивог земљишта за производњу хранива.
У расном саставу доминантне су три расе, винтерберг, ил де франс, сјеничка праменка и мелези између ове три расе и већ постојећих аутохтоних сојева.
-Пошто Министарство пољопривреде даје подстицајна средства у висини од 7.000 динара годишње по расно чистој уматиченој овци, све више произвођача се одлучује за формирање расно чистих уматичених стада. Да би помогла произвођачима локална самоуправа, преко своје Дирекције за пољопривреду, набавља и уступа на услугу приплодна уматичена мушка грла, преко којих ““по закону- произвођачи могу од својих плоткиња у типу одабране расе доћи већ у другој генерацији до уматичених женских грла. То је значајно рентабилније и јефтиније од набавке расних уматичених женских грла са страних фарми, тврди Косанић.
Потражња на тржишту товне јагњади је стабилна са благим узлазним трендом и релативном вишегодишње стабилном ценом, која је задовољавајућа посебно када се стави у поређење са ценама у другим гранама сточарства које су врло варијабилне и често падају испод цене производње. Сви економски показатељи упућују да ова грана сточарства има перспективу у региону Шапца.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa