Info

1. septembar 2016.1. sep 2016.
PREDSTAVNICI ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI BORAVILI NA KRFU

NAGRADNO PUTOVANjE U PROŠLOST

Zahvaljujući osvojenoj prvoj nagradi za fotografiju i trećoj za kaligrafski rad učenica trećeg razreda Ana Lukić u pratnji prof. Mihaila Simovića boravila je od 16. do 30. avgusta na Krfu
Konkurs časopisa „Svetosavsko zvonce“, zvaničnog glasila Patrijaršije SPC, namenjenog učenicima osnovnih i srednjih škola, ove godine održao se peti put. Kako to, sada već tradicija nalaže, od samog početka svojim radom i zalaganjem učenici Škole primenjenih umetnosti osvajali su prestižnu nagradu ““ putovanje i dvanaestodnevni boravak na ostrvu Krf. Ove godine ta čast pripala je učenici trećeg razreda Ani Lukić koja je na temu „Porodica“ na konkursu pomenutog časopisa, realizovanog u saradnji sa Međunarodnim fondom jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve (Odeljenje za Srbiju), osvojila prvu nagradu za fotografiju (mentor Mileta Đurić) i treću za kaligrafski rad (mentor Nataša Jovanović).
Poseban doživljaj za polaznike ovog putovanja predstavljali su časovi istorije održani na ostrvu Vido, mestu jednom od najvećih stradanja srpske vojske. Mestu gde stihovi pesme „Plava grobnica“, kao i „Tamo daleko“, dobijaju svoje puno značenje kroz sopstveni doživljaj.
- Zahvalna sam svojim profesorima koji me uvek podstiču da učestvujem na konkursima i veruju u mene, pružajući mi na taj način podršku i mogućnost da doživim neprocenjiva iskustva. Boravak na Krfu je bio divan, uz druženje i edukativne sadržaje. Duboko me je i potresao jer sam shvatila koliko su naši preci krvarili za nas. Na ostrvu Vido pevali smo „Tamo daleko“ i plakali. Imala sam utisak da su srpski vojnici još uvek živi i da nas posmatraju. Zajedno sa ostalim nagrađenim učenicima iz Srbije očistili smo plato ispred crkve Presvete Bogorodice, gde se planira postavljanje spomenika krajputaša, posvećenog palim borcima u albanskoj golgoti. Posetili smo i spomen obeležje u luci Guvija i postavili nove zastave ““ rekla je Ana Lukić po povratku sa ovog putovanja kroz hrabru prošlost predaka.
Boravak u kampu Mitropolije krfske, bio je ispunjen radionicama i aktivnostima. Jedna od onih koja je izazvala veliko interesovanje kod učenika bila je Fotografska radionica koju je kao i prethodne godine vodio prof. Mihailo Simović.
- Veoma mi je drago što naši učenici od osnivanja ovog konkursa, svake godine osvajaju nagrade, prvenstveno nagradno putovanje, a svojim boravkom na ostrvu Krf daju veliki doprinos ovom značajnom projektu „Stopama naših predaka“. Svojim dostojanstvenim ponašanjem, naša učenica Ana Lukić, zajedno sa ostalim nagrađenim učenicima, pokazala je da žrtva naših sunarodnika koji su prošli albansku golgotu, nije bila uzaludna, i da njihov duh živi u njihovim potomcima ““ izjavio je prof. Simović.
Tokom veoma sadržajnog boravka nagrađeni učenici i njihovi profesori imali su priliku da posete sva značajna mesta vezana za našu istoriju, da učestvuju u uređenju i obnavljanju spomen-obeležja, a posebna čast bili su prijemi kod gradonačelnika Krfa i Mitropolita krfskog Nektarija. Iz ovih srdačnih susreta moglo se osetiti da sećanje na srpske vojnike, koji su utočište pronašli na ovom ostrvu, živi u uspomenama stanovnika ovog prelepog ostrva, koji priče o veličini i požrtvovanosti srpskih vojnika prenose sa generacije na generaciju.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa