Инфо

1. септембар 2016.1. сеп 2016.
ПРЕДСТАВНИЦИ ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ БОРАВИЛИ НА КРФУ

НАГРАДНО ПУТОВАЊЕ У ПРОШЛОСТ

Захваљујући освојеној првој награди за фотографију и трећој за калиграфски рад ученица трећег разреда Ана Лукић у пратњи проф. Михаила Симовића боравила је од 16. до 30. августа на Крфу
Конкурс часописа „Светосавско звонце“, званичног гласила Патријаршије СПЦ, намењеног ученицима основних и средњих школа, ове године одржао се пети пут. Како то, сада већ традиција налаже, од самог почетка својим радом и залагањем ученици Школе примењених уметности освајали су престижну награду ““ путовање и дванаестодневни боравак на острву Крф. Ове године та част припала је ученици трећег разреда Ани Лукић која је на тему „Породица“ на конкурсу поменутог часописа, реализованог у сарадњи са Међународним фондом јединства православних народа из Москве (Одељење за Србију), освојила прву награду за фотографију (ментор Милета Ђурић) и трећу за калиграфски рад (ментор Наташа Јовановић).
Посебан доживљај за полазнике овог путовања представљали су часови историје одржани на острву Видо, месту једном од највећих страдања српске војске. Месту где стихови песме „Плава гробница“, као и „Тамо далеко“, добијају своје пуно значење кроз сопствени доживљај.
- Захвална сам својим професорима који ме увек подстичу да учествујем на конкурсима и верују у мене, пружајући ми на тај начин подршку и могућност да доживим непроцењива искуства. Боравак на Крфу је био диван, уз дружење и едукативне садржаје. Дубоко ме је и потресао јер сам схватила колико су наши преци крварили за нас. На острву Видо певали смо „Тамо далеко“ и плакали. Имала сам утисак да су српски војници још увек живи и да нас посматрају. Заједно са осталим награђеним ученицима из Србије очистили смо плато испред цркве Пресвете Богородице, где се планира постављање споменика крајпуташа, посвећеног палим борцима у албанској голготи. Посетили смо и спомен обележје у луци Гувија и поставили нове заставе ““ рекла је Ана Лукић по повратку са овог путовања кроз храбру прошлост предака.
Боравак у кампу Митрополије крфске, био је испуњен радионицама и активностима. Једна од оних која је изазвала велико интересовање код ученика била је Фотографска радионица коју је као и претходне године водио проф. Михаило Симовић.
- Веома ми је драго што наши ученици од оснивања овог конкурса, сваке године освајају награде, првенствено наградно путовање, а својим боравком на острву Крф дају велики допринос овом значајном пројекту „Стопама наших предака“. Својим достојанственим понашањем, наша ученица Ана Лукић, заједно са осталим награђеним ученицима, показала је да жртва наших сународника који су прошли албанску голготу, није била узалудна, и да њихов дух живи у њиховим потомцима ““ изјавио је проф. Симовић.
Током веома садржајног боравка награђени ученици и њихови професори имали су прилику да посете сва значајна места везана за нашу историју, да учествују у уређењу и обнављању спомен-обележја, а посебна част били су пријеми код градоначелника Крфа и Митрополита крфског Нектарија. Из ових срдачних сусрета могло се осетити да сећање на српске војнике, који су уточиште пронашли на овом острву, живи у успоменама становника овог прелепог острва, који приче о величини и пожртвованости српских војника преносе са генерације на генерацију.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa