1. septembar 2016.1. sep 2016.
REKORDAN BROJ ODELjENjA I REKONSTRUKCIJA JOŠ JEDNE KOCELjEVAČKE ŠKOLE

I SREDNjA U NOVOM RUHU

Srednja škola u Koceljevi ove godine može da se pohvali veoma uspešnim upisom učenika u prvu godinu. Njih 137 odlučilo je da srednje obrazovanje stiče baš u ovoj obrazovnoj ustanovi te je tek nekolicina upražnjenih mesta ostala u odeljenjima ekonomskih i mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje.
Školu u ovoj školskoj godini pohađa ukupno oko 420 učenika u čak 18 odeljenja što, kako mnogi tvrde, nije zabeleženo ni u ona “srećna vremena“ kada je ukupne populacije pa i svršenih osnovaca bilo daleko više nego danas.
- Neki tvrde da je ovaj broj odeljenja postojao nekada, drugi pak da nije. U svakom slučaju smo ili izjednačili ili postavili novi rekord u poređenju sa onim godinama kada je osmaka bilo bar 50 odsto više nego danas. Mislim da je ovo jedan od najboljih upisa od kada škola postoji i još kada se tome doda činjenica da smo dobili potpuno rekonstruisanu školsku zgradu ima mnogo razloga da budemo izuzetno zadovoljni - rekao je direktor Srednje škole u Koceljevi Veroljub Matić.
Naime, novu školsku godinu ova škola dočekala je u novom ruhu. Kompletna rekonstrukcija objekta koštala je gotovo 23 miliona dinara a sredstva su obezbeđena od strane Vlade Republike Srbije, odnosno Kancelarije za javna ulaganja.
- Đaci su bili prijatno iznenađeni novim izgledom škole. Reč je o kompletnoj rekonstrukciji objekta. Praktično su od starog ostali samo zidovi, mada su i oni obnovljeni kako iznutra tako i spolja. Radovi su započeti krajem jula i praktično je za nešto više od mesec dana urađen ogroman posao. Ovo je prvo značajno ulaganje u školu od početka njenog rada, od 80. godine - istakao je Matić i dodao da su izuzetno zadovoljni saradnjom sa izvođačima radova za koje imaju samo reči hvale.
Novi izgled škole u velikoj meri olakšaće i rad zaposlenih.
- U proteklih više od 30 godina kroz školu je prošao veliki broj učenika, te je normalno da su mnoge stvari dotrajale i bilo ih je potrebno zameniti. Zahvaljujući donaciji koju smo dobili i naporu ljudi koji su se založili da naša škola dobije to što je dobila imamo priliku i privilegiju da radimo u jednom modernizovanom i osveženom prostoru. Ukupni uslovi u odnosu na samo nekoliko meseci unazad su neuporedivo kvalitetniji - smatra profesorka Marijana Bajić.
U proteklih nekoliko meseci na području koceljevačke opštine u potpunosti su rekonstruisane četiri škole i dve zdravstvene ambulante, dok u jednoj od škola još uvek traju radovi na rekonstrukciji fiskulturne sale.
Ukupna vrednost ovih investicija je skoro 75 miliona dinara što opština Koceljeva iz svog budžeta ne bi mogla da izdvoji. Novac je uglavnom obezbeđen od strane države.
Prema rečima predsednika koceljevačke opštine rekonstrukcija svih školskih objekata u Koceljevi, Svileuvi i Donjem Crniljevu, kao i zdravstvenih u Draginju i Donjem Crniljevu podrazumeva izmenu svega što je dotrajalo.
- Rađeno je sve, od temelja do krova. Urađeni su podovi, toaleti, zamenjena stolarija, krovovi, revidirane instalacije, grejanje...Ovo je jedna od retkih opština koja je uspela da sve veće škole dovede u veoma dobro stanje. Dobili smo dobro opremljene objekte, moderne, a sve u cilju da najmlađima pružimo pristojne uslove za obrazovanje koje i zaslužuju. Urađena su i dva nova sportska terena u školama u Koceljevi i Donjem Crniljevu. Trudimo se da obezbedimo što bolje uslove za izvođenje kvalitetne nastave - poručio je predsednik opštine Dušan Ilinčić i dodao da će ova lokalna samouprava nastojati da nastavi sa rekonstrukcijom i opremanjem objekata.
Značajna sredstava, kako kaže, uložena su i u obnovu zdravstvenih ambulanti u selima Draginje i Donje Crniljevo, u kojima primarnu zdravstvenu zaštitu ostvaruje veliki broj pacijenata.
- I na ovim objektima, kao i na školskim, zamenjeni su krovovi, urađene instalacije, podovi, zidovi, zamenjena stolarija, urađen nov vodovod, rekonstruisano grejanje, obezbeđena dva stana za lekare, rekonstruisana apoteka...U obe ambulante imamo lekare. Kada se u mnogim seoskim područjima gase ambulante, mi se trudimo da ih obnavljamo i smatramo da je to način za ostanak i opstanak stanovnika u ruralnim sredinama. To jeste velika obaveza za lokalnu samoupravu, ali je i način da zadržimo ljude na selu. Smatramo da je važno obezbediti građanima osnovne uslove za njih i njihovu decu i to jeste ulaganje u budućnost - rekao je Ilinčić i dodao da je cilj rukovodstva domaćinsko vođenje lokalne samouprave koje neće razvijati samo centar opštine, već sve njene delove.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa