Инфо

1. септембар 2016.1. сеп 2016.
РЕКОРДАН БРОЈ ОДЕЉЕЊА И РЕКОНСТРУКЦИЈА ЈОШ ЈЕДНЕ КОЦЕЉЕВАЧКЕ ШКОЛЕ

И СРЕДЊА У НОВОМ РУХУ

Средња школа у Коцељеви ове године може да се похвали веома успешним уписом ученика у прву годину. Њих 137 одлучило је да средње образовање стиче баш у овој образовној установи те је тек неколицина упражњених места остала у одељењима економских и машинских техничара за компјутерско конструисање.
Школу у овој школској години похађа укупно око 420 ученика у чак 18 одељења што, како многи тврде, није забележено ни у она “срећна времена“ када је укупне популације па и свршених основаца било далеко више него данас.
- Неки тврде да је овај број одељења постојао некада, други пак да није. У сваком случају смо или изједначили или поставили нови рекорд у поређењу са оним годинама када је осмака било бар 50 одсто више него данас. Мислим да је ово један од најбољих уписа од када школа постоји и још када се томе дода чињеница да смо добили потпуно реконструисану школску зграду има много разлога да будемо изузетно задовољни - рекао је директор Средње школе у Коцељеви Верољуб Матић.
Наиме, нову школску годину ова школа дочекала је у новом руху. Комплетна реконструкција објекта коштала је готово 23 милиона динара а средства су обезбеђена од стране Владе Републике Србије, односно Канцеларије за јавна улагања.
- Ђаци су били пријатно изненађени новим изгледом школе. Реч је о комплетној реконструкцији објекта. Практично су од старог остали само зидови, мада су и они обновљени како изнутра тако и споља. Радови су започети крајем јула и практично је за нешто више од месец дана урађен огроман посао. Ово је прво значајно улагање у школу од почетка њеног рада, од 80. године - истакао је Матић и додао да су изузетно задовољни сарадњом са извођачима радова за које имају само речи хвале.
Нови изглед школе у великој мери олакшаће и рад запослених.
- У протеклих више од 30 година кроз школу је прошао велики број ученика, те је нормално да су многе ствари дотрајале и било их је потребно заменити. Захваљујући донацији коју смо добили и напору људи који су се заложили да наша школа добије то што је добила имамо прилику и привилегију да радимо у једном модернизованом и освеженом простору. Укупни услови у односу на само неколико месеци уназад су неупоредиво квалитетнији - сматра професорка Маријана Бајић.
У протеклих неколико месеци на подручју коцељевачке општине у потпуности су реконструисане четири школе и две здравствене амбуланте, док у једној од школа још увек трају радови на реконструкцији фискултурне сале.
Укупна вредност ових инвестиција је скоро 75 милиона динара што општина Коцељева из свог буџета не би могла да издвоји. Новац је углавном обезбеђен од стране државе.
Према речима председника коцељевачке општине реконструкција свих школских објеката у Коцељеви, Свилеуви и Доњем Црниљеву, као и здравствених у Драгињу и Доњем Црниљеву подразумева измену свега што је дотрајало.
- Рађено је све, од темеља до крова. Урађени су подови, тоалети, замењена столарија, кровови, ревидиране инсталације, грејање...Ово је једна од ретких општина која је успела да све веће школе доведе у веома добро стање. Добили смо добро опремљене објекте, модерне, а све у циљу да најмлађима пружимо пристојне услове за образовање које и заслужују. Урађена су и два нова спортска терена у школама у Коцељеви и Доњем Црниљеву. Трудимо се да обезбедимо што боље услове за извођење квалитетне наставе - поручио је председник општине Душан Илинчић и додао да ће ова локална самоуправа настојати да настави са реконструкцијом и опремањем објеката.
Значајна средстава, како каже, уложена су и у обнову здравствених амбуланти у селима Драгиње и Доње Црниљево, у којима примарну здравствену заштиту остварује велики број пацијената.
- И на овим објектима, као и на школским, замењени су кровови, урађене инсталације, подови, зидови, замењена столарија, урађен нов водовод, реконструисано грејање, обезбеђена два стана за лекаре, реконструисана апотека...У обе амбуланте имамо лекаре. Када се у многим сеоским подручјима гасе амбуланте, ми се трудимо да их обнављамо и сматрамо да је то начин за останак и опстанак становника у руралним срединама. То јесте велика обавеза за локалну самоуправу, али је и начин да задржимо људе на селу. Сматрамо да је важно обезбедити грађанима основне услове за њих и њихову децу и то јесте улагање у будућност - рекао је Илинчић и додао да је циљ руководства домаћинско вођење локалне самоуправе које неће развијати само центар општине, већ све њене делове.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa