22. septembar 2016.22. sep 2016.
IN MEMORIAM

Odlazak omiljenog profesora

Na pragu desete decenije svog života otišao je na put bez povratka jedan od najstarijih Šapčana profesor koga su volele mnoge generacije ekonomaca i izviđača
Nekadašnji profesor Ekonomske škole i višegodišnji starešina prvog izviđačkog odreda u Šapcu, Radovan Jovičić, otišao je iz našeg grada na put bez povratka. U srednjim ekonomskim školama u Šapcu i Sremskoj Mitrovici i Republičkom zavodu za administrativne kadrove učio je brojne generacije đaka i stručnih učitelja znanjima i veštinama preko potrebnim u njihovom budućem radu (predavao im daktilografiju, stenografiju, kancelarijsko poslovanje i korespodenciju). Četiri decenije rada u prosveti ispunio je mnogobrojnim dužnostima. Bio je pionirski vaspitač, seoski učitelj, prosvetni inspektor, stručni učitelj, nastavnik i profesor. Kao i mnogi prosvetari, ostavio je dubok, neizbrisiv trag i u društvenim aktivnostima (rukovodio pionirskim letnjim kampom na Jadranu, uspešno organizovao rad više kulturno-umetničkih društava, predvodio šabačke izviđače, zastupao svoje kolege i koleginice u prosvetnom sindikatu, osvajao nagrade i priznanja za rad đačkih sekcija čijim radom je, kao profesor, rukovodio ... Kao brigadir na izgradnji auto-puta “Bratstvo ““ jedinstvo“, dobio udarničku značku a za dugogodišnji uspešan rad u prosveti i društvenim aktivnostima odlikovan Orednom rada sa zlatnim vencem. Dobio je i brojna priznanja i zahvalnice, a Povelju Saveza izviđača Srbije za uspehe šabačkog izviđačkog odreda “Vera Blagojević“. Bio je prvi starešina tog odreda, rukovodio njegovim radom nekoliko godina a član Saveza izviđača do kraja života.
Rođen je pre devet decenija u Banovom Polju, nedaleko od Bogatića. Posle osnovne škole, koju je završio u svom selu, postao je šabački gimnazijalac. Godinu dana kasnije porodica njegovog oca i majke preselila se u Šabac, na Kamičak, kome je Radovan svim srcem pripadao. Po završetku niže gimnazije, postaje učenik šabačke Učiteljske škole. Preživeo je sve teškoće okupacije u Drugom svetskom ratu. Sa ocem Stanojlom, mlađim bratom Negovanom i oko pet hiljada Šapčana izdržao Krvavi marš do Jarka i brojna poniženja u toku marša i u logoru. Usledile su teške godine okupacije i nastavak učenja u Učiteljskoj školi. Oslobođenje Šapca dočekao je sa završena četiri, od ukupno pet, razreda te škole.
Nesvršeni učitelj, sa narušenim zdravljem, (zbog preležanog zapaljenja pluća) na regrutaciji, 1944. nije primljen u JNA već je raspoređen na rad sa pionirskim bataljonom pri komandi mesta u Šapcu. (Nekoliko godina kasnije ponovo je regrutovan i služio kadar u Mostaru, u vazduhoplovstvu). U prosveti, vaspitava pionire a zatim odlazi na kurs za učitelje i radi u osnovnoj školi u Glušcima, u Mačvi. Upućuju ga, potom, na novi kurs u Beograd koji uspešno završava i dobija mesto sreskog prosvetnog inspektora u Ljuboviji. Nekoliko godina teškog rada u planinskom kraju narušava mu zdravlje, dobija išijas, onda traži premeštaj i dolazi u Mačvu, u Bogatić, gde radi desetak godina kao sreski prosvetni inspektor i načelnik za društvene službe u opštini Bogatić, pošto je 1956. ukinut Mačvanski srez i formirana veća opština.
Usledilo je stručno usavršavanje za nastavu administrativnih predmeta i rad u ekonomskim školama, kratko vreme u Sremskoj Mitrovici, tri godine u “Elektrodistribuciji Šabac“ (poslovi opštenarodne odbrane i organa samoupravljanja) a najviše u šabačkoj Ekonomskoj školi iz koje odlazi u penziju 1986. godine.
Šabac, a naročito Kamičak, voleo je iznad svega. Službujući u prosveti, proveo je niz godina i u drugim mestima (Glušci, Ljubovija, Bogatić, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Futog, Beograd...) ali se uvek, i rado, vraćao u Šabac, grad svog detinjstva i mladosti, u kome je radio više od tri decenije i proveo skoro tri decenije penzionerskog života.
Iz svih mesta u kojima je službovao slao je mnogobrojne dopise “Glasu Podrinja“, užičkoj “Slobodi“, novosadskom “Dnevniku“, omladinskom listu “Mladi borac“ i listu svoje profesije “Prosvetnom pregledu“.
Pred kraj života predao je šabačkom Narodnom muzeju obimnu dokumentaciju o svom životu i radu: dokumenta o porodici svoga oca, dokumenta o svojoj porodici, svedočanstva, diplome, mnogobrojne zahvalnice, fotografije, Orden rada...
Iza njega su ostali kćer Slađana i supruga Tereza, koju je uvek zvao Nata, i njihove porodice a, pored njih, starog profesora, jednog od najstarijih u gradu, dugo će pamtiti šabački izviđači i mnogi Šapčani.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa