22. septembar 2016.22. sep 2016.
AFIRMACIJA SARADNjE RUSKE BRJANSKE GUBERNIJE I MAČVANSKOG OKRUGA

POLjOPRIVREDA U PRIORITETU

Ruska strana zainteresovana za milionska ulaganja, najpre u sveobuhvatno korišćenje mačvanske tople vode, turističke potencijale Cera i razvoj Srednje poljoprivredne škole u Šapcu. Skorašnju, uzvratnu posetu planiraju za konkretizaciju dogovora iz Brjanska
Nedavno gostovanje jedanaestočlane delegacije Mačvanskog upravnog okruga u ruskoj guberniji Brjansk i učešće na 5. Sveslovenskom međunarodnom forumu bila je izuzetno dobra prilika za sagledavanje mogućnosti saradnje dve strane. To je uostalom, najvažniji cilj posete.
Ova ruska oblast nalazi se na jugozapadu zemlje. Poljoprivreda je primarna delatnost. Teritorijalno je veličine Srbije. Retko naseljena, a u njoj živi oko milion i 300.000 ljudi.
Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Dragoslav Milanović, koji je predvodio domaću delegaciju, kaže da mu je ukazana posebna čast i poverenje da otvori Sajam poljoprivrede u Brjansku, gde je među 56 država učesnika, predstavio ekonomske potencijale kraja.
- Najveći broj ljudi u ovoj velikoj ruskoj guberniji, jednoj od 16 sličnih u državi, živi od poljoprivrede. Raspolažu i drugim značajnim kapacitetima. Njihovi čelnici u velikoj meri dobro poznaju naše prilike, odnosno probleme i izrazili su spremnost da pomognu i sarađuju sa nama u gotovo svim oblastima, kaže predsednik Mačvanskog upravnog okruga.
On naglašava da su imali prilike da vide i druge znamenitosti ovog velikog dela Rusije, a posebno ističe sporazum o saradnji koji je potpisao sa gubernatorom Brjanska Aleksandrom Vasiljevičem Bogomazom. Domaćini su izrazili spremnost da u startu pomognu realizaciju tri projekta. Prvi se odnosi na korišćenje tople vode u Mačvi. Drugi se tiče izgradnje turističkog i spomen sadržaja na Ceru-Lipove vode. Treći se bavi sportskim sadržajem u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Šapcu.
Predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac je sa gradonačelnikom Brajanska A.A. Hlimankovim potpisao protokol o namerama koji nakon verifikacije u svojim lokalnim administracijama treba da preraste u sporazum o saradnji.
- Ovim protokolom definisana je želja domaćina da pomognu na polju obrazovanja, kulture, sporta ali za nas i najznačajnija buduća ekonomska saradnja, čiju konkretizaciju očekujemo prilikom posete ruske delegacije na čelu sa gubernatorom Bogomazom, našem okrugu u oktobru.
Opština Bogatić je na ovom Ekonomskom forumu predstavila svoje prirodne darove koji bi mogli biti zanimljivi ruskim investitorima. Pre svega plodno poljoprivredno zemljište, turistički potencijal i bogato kulturno nasleđe. Izdvojio bih posebno bogatstvo prirodnim mineralima, podzemnim, površinskim, a naročito geotermalnim vodama. Rekao bih da je prezentacija o geotermalu naišla na poseban odjek i interesovanje učesnika foruma, ali i naših domaćina, kojima se i ovim putem javno zahvaljujem na uvažavanju i gostoprimstvu koje je naša delegacija osetila na svakom koraku, kaže Nenad Beserovac.
- Sve je započeto željom ruskih univerziteta ( Agrarnog univerziteta u Branjsku i Beloruskog iz Gorkog ) da sarađuju sa našim srednjim školama. Predložili smo neke škole u Kraljevu, Požegi, Rekovcu i Šapcu. Prilikom njihove posete ovim ustanovama potpisani su i prvi ugovori o saradnji ( kulturnoj, naučnoj uz razmenu učenika i nastavnika. Razgovarali smo i sa zamenikom direktora ruskog investicionog fonda i dogovorili saradnju sa Mačvanskim okrugom. Naša poseta koju je predvodio načelnik okruga imala je između ostalog i cilj većeg ukupnog izvoza naših proizvoda na široko rusko tržište. Agrar je u prioritetu ali ne bi bio zapostavljen ni turizam i izgradnja sadržaja banjskih lečilišta. Svugde smo imali bratski tretman, a produbljenje i konkretizacija treba tek da uslede, kaže Radovan Šobić, predsednik Gradskog odbora SNP u Šapcu i glavni koordinator saradnje.
Lj. Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa