Инфо

22. септембар 2016.22. сеп 2016.
АФИРМАЦИЈА САРАДЊЕ РУСКЕ БРЈАНСКЕ ГУБЕРНИЈЕ И МАЧВАНСКОГ ОКРУГА

ПОЉОПРИВРЕДА У ПРИОРИТЕТУ

Руска страна заинтересована за милионска улагања, најпре у свеобухватно коришћење мачванске топле воде, туристичке потенцијале Цера и развој Средње пољопривредне школе у Шапцу. Скорашњу, узвратну посету планирају за конкретизацију договора из Брјанска
Недавно гостовање једанаесточлане делегације Мачванског управног округа у руској губернији Брјанск и учешће на 5. Свесловенском међународном форуму била је изузетно добра прилика за сагледавање могућности сарадње две стране. То је уосталом, најважнији циљ посете.
Ова руска област налази се на југозападу земље. Пољопривреда је примарна делатност. Територијално је величине Србије. Ретко насељена, а у њој живи око милион и 300.000 људи.
Начелник Мачванског управног округа Драгослав Милановић, који је предводио домаћу делегацију, каже да му је указана посебна част и поверење да отвори Сајам пољопривреде у Брјанску, где је међу 56 држава учесника, представио економске потенцијале краја.
- Највећи број људи у овој великој руској губернији, једној од 16 сличних у држави, живи од пољопривреде. Располажу и другим значајним капацитетима. Њихови челници у великој мери добро познају наше прилике, односно проблеме и изразили су спремност да помогну и сарађују са нама у готово свим областима, каже председник Мачванског управног округа.
Он наглашава да су имали прилике да виде и друге знаменитости овог великог дела Русије, а посебно истиче споразум о сарадњи који је потписао са губернатором Брјанска Александром Васиљевичем Богомазом. Домаћини су изразили спремност да у старту помогну реализацију три пројекта. Први се односи на коришћење топле воде у Мачви. Други се тиче изградње туристичког и спомен садржаја на Церу-Липове воде. Трећи се бави спортским садржајем у Средњој пољопривредној школи у Шапцу.
Председник општине Богатић Ненад Бесеровац је са градоначелником Брајанска А.А. Хлиманковим потписао протокол о намерама који након верификације у својим локалним администрацијама треба да прерасте у споразум о сарадњи.
- Овим протоколом дефинисана је жеља домаћина да помогну на пољу образовања, културе, спорта али за нас и најзначајнија будућа економска сарадња, чију конкретизацију очекујемо приликом посете руске делегације на челу са губернатором Богомазом, нашем округу у октобру.
Општина Богатић је на овом Економском форуму представила своје природне дарове који би могли бити занимљиви руским инвеститорима. Пре свега плодно пољопривредно земљиште, туристички потенцијал и богато културно наслеђе. Издвојио бих посебно богатство природним минералима, подземним, површинским, а нарочито геотермалним водама. Рекао бих да је презентација о геотермалу наишла на посебан одјек и интересовање учесника форума, али и наших домаћина, којима се и овим путем јавно захваљујем на уважавању и гостопримству које је наша делегација осетила на сваком кораку, каже Ненад Бесеровац.
- Све је започето жељом руских универзитета ( Аграрног универзитета у Брањску и Белоруског из Горког ) да сарађују са нашим средњим школама. Предложили смо неке школе у Краљеву, Пожеги, Рековцу и Шапцу. Приликом њихове посете овим установама потписани су и први уговори о сарадњи ( културној, научној уз размену ученика и наставника. Разговарали смо и са замеником директора руског инвестиционог фонда и договорили сарадњу са Мачванским округом. Наша посета коју је предводио начелник округа имала је између осталог и циљ већег укупног извоза наших производа на широко руско тржиште. Аграр је у приоритету али не би био запостављен ни туризам и изградња садржаја бањских лечилишта. Свугде смо имали братски третман, а продубљење и конкретизација треба тек да уследе, каже Радован Шобић, председник Градског одбора СНП у Шапцу и главни координатор сарадње.
Љ. Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa