22. septembar 2016.22. sep 2016.
OTVORENA POSTHUMNA IZLOŽBA MILOŠA SIMIĆA U GALERIJI ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI

OD ZVEZDA SATKAN

„Sa njim sam delila tužne i srećne trenutke u stvaralačkoj borbi i želji da pobedi bolest. Bio je neumoran u svom kreativnom radu, oni su bili njegov život, biografija i vizija budućnosti. Njegovi radovi govore i o strahovima, željama, porukama... On je nedovršena vizija i tako jedinstven može da bude inspiracija i uzor nekim novim talentima. Za mene je Miloš divljenje, nezaborav i večita tuga“, obratila se Nataša Jovanović, razredni starešina, porodici, prijateljima, drugovima i nastavnicima 16. septembra
O Milošu Simiću, talentovanom učeniku, njegovoj ljubavi prema umetnosti, posvećenosti i imaginaciji „od zvezda satkanoj“, u galeriji Škole primenjenih umetnosti, uz puno emocija progovorili su Nataša Jovanović, razredni starešina, Nevenka Đokić, direktorka škole, Hoze Miguel Arzuaga, režiser u Lionskoj operi i baletu i predstavnik francuskih karnevalista, Maša Tadić, Miloševa drugarica iz odeljenja, Branka Silov iz Rijeke, predstavnica hrvatskih karnevalista i jedna od organizatora Miloševe izložbe u Rijeci, i Dragiša Marsenić, likovni pedagog.
Okruženi Miloševim radovima, koji su doprinosili magiji šabačkog karnevala prethodnih godina, porodica, prijatelji, drugovi i nastavnici, tog 16. septembra, osetili su nalet raznovrsnih emocija uz divljenje prema rano prekinutom stvaralačkom mladom životu.
- Kada stojim pred Miloševim radovima, tužna sam, jer su sećanja na njega još sveža. Sećam se kada smo zajedno sa njim pripremali njegovu izložbu u školi, nadajući se najboljem. Sa njim sam delila tužne i srećne trenutke u stvaralačkoj borbi i želji da pobedi bolest. Bio je neumoran u svom kreativnom radu, oni su bili njegov život, biografija i vizija budućnosti. Njegovi radovi govore i o strahovima, željama, porukama... On je nedovršena vizija i tako jedinstven može da bude inspiracija i uzor nekim novim talentima. Za mene je Miloš divljenje, nezaborav i večita tuga ““ rekal je Nataša Jovanović, razredni starešina, koja je zajedno sa njegovim drugovima i drugaricama priredila izložbu pod nazivom „Od zvezda satkan“.
Zahvalnost na učinjenom izrazili su i Miloševi roditelji, Aleksandra i Zoran.
- Hvala Miloševim profesorima i svima koji su učestvovali u organizaciji izložbe. Oživeli su nam korak, otvorili ponovo vrata škole, pokazali lepotu njegovih slika u ambijentu i atmosferi punoj ljubavi i poštovanja. Kad roditelji shvate da dete nije više samo njihovo, već da ga dele sa univerzumom, tada ponos nadjača smrt i bol. Zahvalni smo što nam je udahnut taj divan osećaj.
U svom prekratkom životu Miloš je za sobom ostavio zvezdani trag umetničkog stvaralaštva koji je nebrojeno puta bio nagrađivan. To potvrđuju i njegovi radovi koji se mogu pogledati do sutra u galeriji Škole primenjenih umetnosti.
PONOS SVIH
Direktorka Škole primenjenih umetnosti, kako je sama istakla, te večeri nije želela da o Milošu govori u prošlom vremenu, jer je on to veče bio sa njima posredstvom svojih radova.
- Divnim radovima koji su plod jedne ogromne imaginacije, radoznalog duha, posvećenosti i ljubavi prema umetnosti. Miloš jeste „od zvezda satkan“, tako smo ga doživljavali i zato ova izložba i nosi upravo taj naziv. Veliku zahvalnost dugujemo Miloševoj porodici koja nam je ustupila njegove slike i crteže. Oni, baš kao i svi mi koji smo ga poznavali, koji volimo i cenimo njega i njegov rad, možemo da budemo ponosni. Miloš danas svoj sjaj deli sa zvezdama ““ dodala je Nevenka Đokić.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa