СВИЊОКОЉ

ОБАВЕЗАН ПРЕГЛЕД МЕСА

  • Број 3598 (13. окт 2016.)
  • Љ.Ђ.
У шабачком крају, често се на трпези конзумира свињско месо. Највише се користи приликом различитих славља и посебно у зимском периоду, када почиње свињокољ.
Лекари упозоравају на могуће погубне последице по здравље, уколико се конзумира заражено месо. То у наступајућем периоду, када пољопривредници масовније кољу утовљене свиње, није ретка појава.
Најбољи и најједноставнији лек против опасне врсте заразе, коју у народу називају трихинела је обавезан преглед меса. Лоша појава је с једне стране избегавање прегледа од стране домаћина, како би избегли релативно високу цену прегледа, а дешава се и да су трихиноскопи (уређаји за преглед меса) често сумњивог квалитета и порекла. Наравно, за све је потребна максимална стручност и присебност ветеринара, који би требало да овакав преглед обави.
Трихинела се најчешће налази у крви мишићног ткива и то оном које стално ради. Превасходно међу дизачима дијафрагме и зато се овај део врло често узима за контролу.
Угледни ветеринар из Богатића Небојша Давидовић каже да је трихинела паразит у виду спирале, те се и зове трихинела - спиралис. Има их више врста зависно од поднебља. Код нас најчешће оболевају свиње, јер су оне склоне да поједу све врсте меса, па и заражено. Коришћењем меса заражене свиње, човек је у великој опасности. Најбољи начин да се ово предупреди је преглед меса.