Berza

  • aero 900 ⚫ 0,00%
  • alfa 26.500 ▲ 6,67%
  • dinnpb 6.005 ▼ -1,20%
  • ikrbg 55 ▼ -21,43%
  • niis 605 ⚫ 0,00%
  • ppva 1.800 ▲ 20,00%
  • stotn 133 ▲ 6,40%
(15. avgust 2019.)

ŠABAC SPREMIO PROJEKTE OD 6 MILIONA EVRA

ŠABAC SPREMIO PROJEKTE OD 6 MILIONA EVRA
Predstavljajući ideje i planove razvoja vodovodne i kanalizacione mreže, a povodom izjave predsednika Srbije da će država da obezbedi tri milijarde evra za širenje vodovodne i kanalizacione mreže, da svaki grad u Srbiji treba da ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i da do svake kuće u Srbiji treba da stignu voda i kanalizacija, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović poručio je da je grad Šabac spreman.

Generalni projekti za vodu i kanalizaciju

- Mi smo spremni odmah da odgovorimo na ideju predsednika Vučića i da kažemo šta sve možemo da uradimo odmah. Imamo generalni projekat vodosnabdevanja i generalni projekat odvođenja otpadnih voda, a to znači da imamo generalne projekte za sve što je predsednik rekao, da voda i kanalizacija stignu do svake kuće u šabačkom kraju, objasnio je gradonačelnik na konferenciji za novinare u Gradskoj kući i naveo da je za ostvarenje takvog plana potrebno 75 miliona evra za kanalizaciju i 38 miliona evra za vodu.

On je podsetio na činjenicu da je grad Šabac od 2000. godine do sada uložio 44 miliona evra za vodovodnu i kanalizacionu mrežu i istakao da je spreman da bilo koju lokalnu samoupravu u Srbiji uporedi sa Šapcem u ovoj oblasti, uveren da je Šabac apsolutni rekorder, bilo sam, bilo sredstvima EU ili republičkog budžeta.

-Danas imamo spremne projekte u vrednosti od šest miliona evra. Ako bi se obećanje predsednika ispunilo, mi bismo mogli sutra da uđemo u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže za šest miliona evra- rekao je gradonačelnik Šapca.

Tenderi do kraja godine

O detaljima projekata govorila je Daniela Lovrin Gavrilović, direktorka JKP „Vodovod Šabac”. Navodeći da je politika grada i politika preduzeća kojim rukovodi da svako domaćinstvo u selu dobije i vodu i kanalizaciju, istakla je da je samo prošle godine u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže uloženo 40 miliona dinara, a ove godine planirano je 90 miliona dinara.

-Do kraja godine mogli bismo da realizujemo 100 miliona dinara za izgradnju kanalizacione mreže u Pocerskom Pričinoviću i Majuru – blok ulica Kralja Petra Prvog (četiri kilometra mreže, vrednost investije oko 70 miliona) i blok ulica Tabanovački put (tri kilometra mreže, vrednost investicije 30 miliona). Odmah smo spremni i za izgradnju druge faze na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, linije mulja. Potrebno je 2,5 miliona evra, imamo projekat i sutra možemo da raspišemo tender- rekla je Daniela Lovrin Gavrliović i istakla da će Jevremovac dobiti kanalizaciju a reč je o posebnoj tehnologiji koja do sada nije primenjivana u Srbiji – vakumskoj kanalizaciji.

-Vrednost ovog ekološkog projekta je 1,5 miliona evra i ako dobijemo sredstva od države koje obećava predsednik, mogli bismo za mesec dana da raspišemo tender i krenemo u realizaciju projekta, navela je direktorka Vodovoda.

Ona je naglasila da je pred prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda jednako važno i vodosnabdevanje, a cilj je ne samo nova mreža već i rekonstrukcija postojeće. Projekti čija je vrednost milion i po evra biće završeni do kraja godine.

-Dakle, ukoliko je predsednik raspoložen da da sredstva, ima gde da uloži. Naš grad i naše preduzeće su spremni, do kraja godine možemo da raspišemo tendere i izaberemo izvođače radova za oko šest miliona evra- poručila je Daniela Lovrin Gavrilović.

Šabac može da uvede Srbiju u Evropsku uniju

Gradonačelnik je ponovio da je Evropska unija Šapcu najvažniji partner, da je najviše novca dala za razvoj grada koji je tako u mogućnosti da ispuni evropske standarde.

- U Šapcu ih ispunjavamo na bolji naćin nego što se to radi u drugim lokalnim samoupravama. Ako neko može da uvede Srbiju u Evropsku uniju, može grad Šabac, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Šabac je jedini grad u Srbiji koji ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje radi i funkcionalno je. Šabac je za razliku od ostalih lokalnih samouprava u potpunosti rešio problem otpadnih voda i čvrstog otpada. Smeće se sakuplja za čitave teritorije grada, a radi se i reciklaža otpada i deponuje na regionalnu deponiju po evropskim standardima "Srem-Mačva".
sabac.rs

Najnoviji broj

28. maj 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa