16. avgust 2019.16. avg 2019.
POČELA SADNjA JAGODA U GORAŽDEVCU

POČELA SADNjA JAGODA U GORAŽDEVCU

U Goraždevcu, najvećem srpskom selu u Metohiji, počela je sadnja jagoda u njivama sedam srpskih porodica uz pomoć stručnog tima Grada Šapca koji poljoprivrednicima iz Goraždevca prenosi znanje i iskustva pocerskih jagodara, šampiona u proizvodnji jagoda u Srbiji.




Priliku da zarađuju više od svog rada poljoprivrednici iz Goraždevca dobili su nakon prošlonedeljne odluke Skupštine grada Šapca da pomogne nabavku sadnica sa 10.000 evra i da stručni tim ovog grada pomogne svojim znanjem.

U ovom projektu učestvuje i austrijska nevladina organizacija “Diakonie” koja je izdvojila značajan deo novčane pomoći za opremu i tehniku potrebnu za održavanje zasada jagode, kao i Opština Peć koja će obezbediti novčanu pomoć za nabavku sadnica jagode za albanske porodice koje će takođe dobiti obuku za uzgajanje jagoda na moderan način.

-Ponosan sam što stojim na čelu gradske vlasti koja širi duh saradnje i razumevanja među ljudima. Pomažemo, ne tako što dodeljujemo socijalnu pomoć, već tako što obučavamo ljude da gaje jagode i da dođu do znanja i veština kojima će zarađivati novac. Jagode su promenile živote hiljade porodica na bolje u šabačkom kraju, sada hoćemo da menjamo na bolje živote porodica Srba koji žive u selima u blizini Peći u Metohiji, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.



U Pocerini trenutno je više od 1200 hektara pod zasadom jagode od koje su u proteklih deset godina poljoprivrednici zaradili 60 miliona evra. Sve se to desilo zahvaljujući agrarnoj politici grada u okviru koje je Šabac pomogao poljoprivrednicima da iskopaju više od 600 dubinskih bunara nakon čega su dobili uslove da sa 20-ak hektara, koliko je bilo jagode početkom ovog veka u Pocerini, prošire zasad na 1200 hektra i ostvare promet od 120 miliona evra.

Budući jagodari u Goraždevcu počeće sa 1,5 hektara, a zbog sličnosti terena i analiza zemljišta, kao i novonastale saradnje i razmene znanja, očekivanja su u pravcu uspeha Poceraca.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa