11. oktobar 2019.11. okt 2019.
"Crveno - crni vremeplov" u punom pogonu

"Crveno - crni vremeplov" u punom pogonu

Fudbalski klub "Mačva" je nastao u teškim vremenima, stasavao kroz još teže, opstajao u najtežim uslovima, a kako je izgledao put aktuelnog superligaša kroz različite epohe, države, idelogije, Šapčani mogu od večeras pogledati u Narodnom muzeju na izložbi "Mačva - 100 godina". Izložbu su zvanično otvorili, zajedničkim uzvikom "Izložba je otvorena" članovi kadetske i omladinske selekcije najstarijeg šabačkog kluba, koji su organizovano došli da pogledaju postavku.
Popularna lopta "kriškara"

-Brzo se u Šapcu oseti koliko gradu i građanima znači ovaj klub. Mačva je neraskidivo vezana za Šabac i pre otvaranja, mnogo građan je svratilo u našu ustanovu samo da pita za neki podatak o izložbi. Ovo je naš doprinos obeležavanju velikog jubileja i želim da pohvalim našu Svetlanku Milutinović, kao i velikog džentlmena Aleksandra Đenadića koji su najzalužniji za vremeplov pred vama - istakla je na otvaranju Nela Tonković, direktorka Narodnog muzeja.

Postavka obuhvata podatke o ligama u kojima "Mačva", pod tim i drugim imenima (Radnički i Podrinje) nastupa tokom veka postojanja, uz odgovarajuće fotografije. Tu su i najbitniji trofeji i još neki delići postavke koji upotpunjuju jednu priču.

-Kroz istoriju Mačva i Šabac korespondiraju i zajedno se raduju i tuguju. Priznajem da sam ja jedan od građana koji je svraćao u Muzej da se raspita i mislim da je istorija Mačve svedočanstvo o želji i optimizmu Šapčana koji pronalaze snagu i kada je najteže da počnu lepu priču. To je trenutak kada "Mačva" nastaje u vremenu posle Velikog rata, dok je teško, dok se grad i ljudi oporavljaju i onda su mislili na budućnost, na nove generacije, na radost toliko neophodnu u tim momentima - istakao je na otvaranju predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.

Svi Šapčani su ponosni na Mačvu, a njena istorija je i poruka za budućnost, snaga koja treba da nas uvek nosi, uveren je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

-U teškim vremenima je "Mačva" nastala, prošla u istoriji različite promene, užase Drugog svetskog rata, društvene, ideološke, sve promene i iz svega izlazila kao pobednik, svaki problem savladavši i nastavljajući dalje. Uveren sam da je ona postigla jer dolazi iz grada koji zna kako da pobedi i uveren sam da će i Šabac još mnogo puta pobeđivati - uveren je gradonačelnik Šapca, nekadašnji fudbaler i predsednik FK "Mačva".

Već prve večeri izložbenu postavku je pogledao veliki broj Šapčana, a ko nije, ima priliku da to učini do 22. oktobra.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa