6. januar 2020.6. jan 2020.
satj dnevno.rs

satj dnevno.rs

Budite Božić Bata

Da li je Božić Bata sinonim za Deda Mraza, njegov bliski rođak ili je reč o starijem liku detinjstva koga je vremenom zamenio Deda Mraz, nema potpuno pouzdanih pokazatelja. Najčešće se spominje da su Božić Bata i Sveti Nikola u stvari iste ličnosti, drevni darodavci mališana za praznike, koje je kasnije zamenio Deda Mraz. Suština, ipak, možda nije u poreklu, već u delu, u onome što oni simbolišu, a to je praznična radost.

Svako razmatranje porekla Božić Bate ili Deda Mraza uvek je obeleženo ideološkim ili ekonomskim epitetima. Neizbežne su teorije zavere, "otrivanja" tajnih detalja, pokušaja moćnih, vladara ili korporacija, da sprovedu u delo neki "opaki" plan. U većini nezvaničnih razmatranja Božić Bata je sličan Deda Mrazu, samo manje punačak, drugačije obučen, sa drugačijim sskladištem poklona za najmlađe. U oblačenju je imao i nacionalna obeležja, jer je pod imenom Otac Božić postojao i drugim kulturama. Božić Bata je, kažu drugi izvori, darovao decu na jutro Božića još u pretprošlom i prvoj polovini prošlog veka. To su sve pretpostavke, možda ispravne, možda poptuno pogrešne, ali vratimo se na suštinu.

Nije važna nacionalnost, ideološka opredeljenost, nije važno ništa, večeras je Badnje veče, sutra Božić, a noć pred nama je praznična. Kako i koliko možete iznenadite svoje mališane kada se probude na radosno jutro, neka oni u mašti stvore predstavu Božić Bate, neka to bude baš vaš lik na koga asociraju ljubav, briga, radost i dar za praznik. Možete i pevati tradicionalnu pesmu: “Ide Božić bata, nosi kitu zlata, da pozlati vrata, i oboja poboja, i svu kuću do krova”.

Božić Bata je u vama, baš svakom od vas, milijardama koji naseljavaju ovu planetu. Bar likovi koji donose radost nastali u prostranstvima mašte mogu da budu zajedno, da koegzistiraju i Deda Mraz i Božić Bata i svi, radosti nikada mnogo, svaki darodavac sreće je potreban najmlađima i detetu u nama.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa