24. januar 2020.24. jan 2020.
Uskoro stiže 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja

Uskoro stiže 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rusije o predaji peterburškog lista Miroslavljevog jevanđelja Srbiji i slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha Rusiji.
Taj sporazum je potpisan u Beogradu 19. oktobra 2019. godine, u originalu na srpskom i ruskom jeziku.


Reč je o sporazumu o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha s kraja 19. i početka 20. veka koje čuva Narodni muzej u Beogradu.

Povratak 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, jedine nedostajuće stranice najstarijeg sačuvanog srpskog rukopisa na ćirilici, uz istovremeno vraćanje dela renesansnog ruskog umetnika, dogovoreno je prilikom Putinove posete Beogradu.

Miroslavljevo jevanđelje jedan je od naših najvećih materijalnih spomenika i najvitalnijih i najbitnijih delova našeg kulturnog jezgra i našeg istorijskog sećanja. Kao takav, u slovenskoj paleografiji i svetskoj istoriji umetnosti tretira se kao dokument prve kategorije nepocenjive umetničke vrednosti. Pod zaštitom je Uneska.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa