7. april 2020.7. apr 2020.
Foto: TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / an

Foto: TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / an

Svi zaraženi moraju u bolnice, nema više lečenja kod kuće

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" prosledili su lokalnim samoupravama instrukcije da svi zaraženi virusom korona moraju da se leče u kovid bolnicama ili improvizovanim bolnicama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i da više nema lečenja kod kuće, rečeno je u resornom ministarstvu.

Do sada su pacijenti, koji nisu imali simptome bolesti ili su imali blažu kliničku sliku lečeni kod kuće.

Odlukom Vlade Srbije svi pozitivni na koronu biće lečeni u bolnicama, oni bez simptoma ili sa blažom kliničkom slikom u privremenim bolnicama, a sa težom kliničkom slikom u kovid bolnicama.

Kovid ambulante pri domovima zdravlja primaju one pacijente koji imaju blage simptome poput određenih respiratornih smetnji uz povišenu temperaturu, a u njima se radi i dijagnostika krvi. Pozitivno testirani pacijenti iz ovih respiratornih jedinica upućuju se na dalje lečenje na neku od klinika zaduženih za zbrinjavanje obolelih od koronavirusa.

“Pacijenti sa koronavirusom ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji. Pozitivni na kovid-19 prema usvojenim protokolima upućuju se isključivo u kovid-bolnice, prema teritorijalnoj distribuciji: Beograd – Beogradski sajam, Niš – “Čair”, Novi Sad – Novosadski sajam”, rekla je za “Novosti” dr Verica Jovanović, direktorka “Batuta”.

Ona je dodala i da, kada su u pitanju ranije dijagnostikovani slučajevi, postupaće se zavisno od toga koliko je prošlo od dijagnoze. Oni koji još ne ispunjavaju kriterijum za ponovljeno testiranje, treba da pređu u privremene kovid-bolnice, koje su za lakše pacijente, ali svako ko se tamo upućuje odlazi prvo u trijažni centar. U Beogradu su to Infektivna klinika KCS i KBC “Zemun”, koji je pretvoren u kovid-bolnicu, i tu će se zapravo odlučivati gde će dalje pacijenti koji su se lečili kod kuće – u kovid-bolnice ili u privremenu bolnicu na Sajm
Izvor: Portal Nova S

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa