30. maj 2020.30. maj 2020.
foto: RTV Šabac

foto: RTV Šabac

Protest Roma u Mačvanskom prnjavoru

Cerska ulica u Mesnoj zajednici Prnjavor delimično je asfaltirana, dok je u drugom delu poljski put, a kako ističu u romskom naselju, država ih je diskriminisala ne postavljajući asfalt baš u delu koji prolazi kroz njihov kraj. Država je odlučila da asfaltira, pred izbore ulicu, ali i da stane pred ulazom u romski deo, bez objašnjenja, dodaju oni.Pomenuti poljski put je dužine 300 metara i meštani nekoliko desetina domaćinstava romskog naselja organizovali su protestni skup zahtevajući odgovor na pitanje zašto celokupna ulica nije asfaltirana.

-Nije prvi put da smo na neki način diskriminisani. Kada je postavljana javna rasveta i stubovi za niskonaponsku mrežu isto je postavljano samo do početka dela sa romskim kućama. Mi nemamo struju, nemamo vodu, nemamo asfalt, kao da smo druga država, odvojena od sveta. Uveče palimo sveću, ako imamo novca. Pitali smo radnike koji su asfaltirali, ali su oni rekli da su samo radnici i da ne znaju ništa više o tome - ističu Romi koji žive u ovom delu Prnjavora.

Obratili su se za pomoć gradu i dobili obećanje da će se situacija uskoro promeniti.

- U narednih deset dana će biti postavljena ulična rasveta, na referendumu mislim da će MZ Prnjavor izglasati da se uradi i ovaj deo asfalta da se ljudi ne osećaju diskriminisano. Grad će osnovati Kancelariju za nacionalne manjine koja će pomoći da svi oni ostvare svoja prava - rekao je Dušan Tufegdžić.

Romi su osnovali i humanitarnu organizaciju "Renesansa" koja već ima pet mesnih odbora, sa rukovodiocima, a najavljuju osnivanje novih. Posle ovog skupa najavili su novi, masovniji, u centru Šapca, ukoliko se za deset dana situacija ne promeni, u cilju skretanja pažnje i republike i Evropske unije.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa