16. jul 2020.16. jul 2020.
foto: otadzbinapamti.rs

foto: otadzbinapamti.rs

Vojvoda Petar Bojović

Na današnji dan 1858. godine rođen je poznati srpski vojvoda Petar Bojović, jedan od velikih vojskovođa iz Velikog rata gde je junaštvo i velika strategija zapovednika naše vojske odnela pobedu u sukobu sa mnogobrojnijim neprijateljem.

Zaslužan je za pobede u Prvom balkanskom ratu nad turskom vojskom u bitkama kod Kumanova i Bitolja (1912), a u Drugom balkanskom ratu za uspeh u bici kod Bregalnice (1913) nad bugarskom vojskom. Za uspehe u Prvom svetskom ratu dobio je čin vojvode. Kao komandant Prve armije, 1. novembra 1918. oslobodio je Beograd. Umro je 1945. godine u Beogradu i sahranjen je bez vojnih počasti. (Preuzeto sa sajta B92).

Ostaje zabeleženo da je odbio ponudu okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu da bude saradnik, iako je već bio penzionisan, pristajući da bude sve godine sukoba u kućnom pritvoru. Razmimoilazio se sa rukovodstvom države u međuratnim godinama, ali je ponudu okupatora odbio rečima da "kao vojnik poštuje svačiju vojsku, tako i Nemačku, ali da su oni okupirali njegovu zemlju" i da zato ne želi da prihvati ponudu i sve ono što je ona sadržala.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa