18. septembar 2020.18. sep 2020.
Muzika harfe, boja i efekata

Muzika harfe, boja i efekata

Autorski duo koji čine Milana Zarić, prva harfa Beogradske filharmonije i Ričard Baret, britanski kompozitor nastupio je Muzeju šabačkih jevreja u audio - vizuelnom performasu realizovanom kroz saradnju sa multimedijalnim umetnikom iz prestonice Izvanrednim Bobom. Reč je o muzičkom nastupu koji prate vizuelni efekti koji stvaraju celinu nastupa.

-Akustika ovogo prostora je zaista specifična, prvi put sarađujemo sa umetnikom Izvanrednim Bobom, ali ga poznajemo od ranije. Ovo je i za nas nešto potpuno novo. Stvorena je jedna posebna atmosfera. Svaki nastup našeg dueta je ukrašen improvizacijama, a one su proizvod prostora i atmosfere. Želeli smo da dođemo u Šabac, naravno nastupimo pred publikom, ali se tokom proleća sve izmenilo i onda smo se opredelili da snimamo nastup i potom ga emitujemo na internetu kao novom vidu komunikacije čija prednost može biti da ovakvi događaji dođu do većeg broja ljudi - rekla je Milana Zarić.



Milana i Ričar su takođe životni partneri, zajedno su već nastupali na više kontinenata, sarađuju i u ansamblu Studija 6 Radio Beograda. Izvanredni Bob ih poznaje od ranije, te je saradnja na projektu brzo dogovorena.

-Ovo je spontana saradnja sa mojim poznanicima i izvanrednim umetnicima čiji sam veliki poštovalac. Spajamo svetlosne talase, zvučne talase, neku sinergiju. Kao što oni sviraju, tako se i ja trudim da sviram sa svetlima, bojama i to je nešto novo za mnoge poštovaoce audio-vizuelnog performansa. Nije mi prvi put u Šapcu, rado se vraćam uvek, već smo radili i u Sinagogi i u Šabačkom pozorištu i već sada se radujem nekom novom dolaku - istakao je multiumedijalni umetnik iz Beograda Izvanredni Bob.

Reče je o MIRAGE - video performansu sa harfom i eletkronikom koje je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Koncerti poput ovog su prilika da se savremena muzika približi svima, odnosno da se predstavi novo poimanje pojma savremene muzike.

-Mi se trudimo da u Šabac dovedemo ono najbolje od savremene umetnosti danas. Sigurna sam da nije bilo kod nas događaja sličnog audiovizuelnom performansu troje sjajnih stvaralaca. Ovo je izvanredna prilika da svi vide i čuju koliko su neslućene mogućnosti harfe. Često poredim ulogu kulture u društvu sa ulogom harfe u filharmonijskom orkestru, jer taj instrument praktično objedinjuje sve instrumente. Prilika je da napustimo klasično poimanje savremene muzike i da otvorimo, u svakom smislu, horizonte posmatranja - navela je Marija Ratković, pomoćnica gradonačelnika za mlade.

Koncert je snimljen sinoć, a zainteersovani ga mogu pogledati na ju tjub kanalima Kolektiva Studio 6 i Narodnog muzeja u Šapcu od 24. oktobra.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa