(18. septembar 2020.)

Egzotika na Bazaru starih i umetničkih zanata

Egzotika na Bazaru starih i umetničkih zanata
Posle dužeg vremena Šapčani ponovo imaju priliku da kupe omiljene proizvode domaće radinosti na Bazaru starih i umetničkih zanata. Bazar je otvoren u okviru Čivijade jutros u 10.00 časova, a izlagači će u pešačkoj zoni Karađorđeve ulice kupce čakati sve do 20.00 sati večeras. Tu će biti i sutra u isto vreme.Na tezgama ima svega, od prerađevima voća i povrđa, domaćih kolača, začinskog i lekovitog bilja, ručno rađenog nakita, ukrasnih predmeta ukrađenih dekupaž tehnikom, do odevnih predmeta rađenih sve popularnijom tehnikom pustovane vune. Pred Šapčanima su i neki egzotični proizvodi koje izlažu članice "Mačvanskog dućana", Fejsbuk grupe koja se bave onlajn prodajom domaćih proivoda i prerađevina.Na tezgama je mesto našla peruasnka jagoda, gajena u Majuru, a koju Jelena Kujundžić prodaje svežu, ali i prerađenu u džem i slatko. Izuzetno je zdrava, a džem i slatko su neponovljivog ukusa. Odmah pored je i kivano, južno voće koje uspeva u Mačvanskom Belotiću, jede se presno, a ukusom podseća na mešavinu banane i limete. Ovo voće obiluje vitaminima i drugim hraniljivim sastojcima, dok je jako siromašno ugljenim hidratima, a masti nema uopšte.

Odmah pored voća koje je sa teritorije Južne Amerike stiglo u Mačvu, bojom i oblicima mame ljute papričice, meksičke, najljuće. Svetlana Gligorić iz Jelenče od ekstremno ljutih papričica pravi "Ekstremno ljute soseve", žute, crvene i zelene, u zavisnosti od boje paprike od koje su proizvedeni. Takođe, pravi i slatko njih i to na isti način kao bilo koje drugo slatko. Dobijeni proizvod je istovremeno izuzetno sladak i veoma ljut.

Ono što odlikuje proizvode iz "Mačvanskog dućana" je da su svi prirodni i da od zemljišta u koje se biljke sade, tokom njihovog rasta, pa do prerade sve prate buden oči stručnjaka iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Šapca.

Najnoviji broj

22. oktobar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa