Info

(24. septembar 2020.)

RGZ ponovo pozvao institucije i javne beležnike da koriste besplatan uvid u katastar nepokretnosti

Republički geodetski zavod (RGZ) podsetio je danas da je svim državnim institucijama, profesionalnim korisnicima i javnim beležnicima omogućio direktan i besplatan uvid u podatke katastra nepokretnosti i pozvao ih da koriste te podatke uz pomoć servisa i aplikacija koji su im na raspolaganju, kako bi postupci koje vode bili urađeni brže i efikasinije, a građani ne bi bili izloženi nepotrebnim troškovima.

Istaknuto je da građani nisu dužni da pribavljaju izvode iz lista nepokretnosti kako bi ostvarili svoja prava kod javnih beležnika, geodetskih organizacija, institucija socijalne i zdravstvene zaštite, javnih službi za priključenje komunalne infrastrukture, registraciji gazdinstava.

Na osnovu analiza za period od 7. jula, kada je počela primene Uredbe o uslovima za izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetsko katastarskog informacionog sistema od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija, do 11. septembra utvđeno je da je ukupan broj podnetih zahteva za izdavanje listova nepokretnosti na šalterima Službi za katastar nepokretnosti smanjen za samo 50 odsto.

Za isti procenat je umanjen broj podnetih zahteva za izdavanja lista nepokretnosti za potrebe postupaka u nadelžnosti Javnih beležnika (overa ugovora, ostavinskih postupaka i slično), dok je samo za 30 odsto smanjen broj zahteva od strane drugih državnih organa i javnih preduzeća.

"Iz napred navedenog jasno je da javni beležnici i druge institucije u kojima građani ostvaruju svoja prava ne koriste mogućnosti koje im se pružaju direktnim i besplatnim pristupom Geodetsko katastarskom informacionom sistemu katastra nepokretnosti i na taj način građane i dalje maltretiraju i izlažu nepotrebnim troškovima", navedeno je u saopštenju.

Navedeno je i da "javni beležnici izazivaju konfuziju i zbunjuju građane, jer izdaju izvode iz listova nepokretnosti čija forma nije u skladu sa odredbama navedene Uredbe".

"Pozivamo i sve javne beležnike, geodetske organizacije i ostale institucije koje koriste podatke katastra nepokretnosti, da radi efikasnosti postupaka koje vode, a u interesu građana Srbije koriste sve prednosti servisa i aplikacija koje je razvio RGZ, a za koje je dobio niz priznanja od domaćih i inostranih institucija i organizacija", saopštio je RGZ.

Izvor Beta

Najnoviji broj

22. oktobar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa